Η Ρωσία θα… απαντήσει στην απόφαση της Ισλανδίας να κλείσει επ’ αόριστον την πρεσβεία της στη Μόσχα

Η Ρωσία θα… απαντήσει στην απόφαση της Ισλανδίας να κλείσει επ’ αόριστον την πρεσβεία της στη Μόσχα

Ανακοίνωση εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Η απόφαση της Ισλανδίας να κλείσει την πρεσβεία της στη Μόσχα «καταστρέφει» τις διμερείς σχέσεις και συνεργασία και η Ρωσία δεσμεύεται να απαντήσει στην κίνηση αυτή, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ισλανδία ανακοίνωσε χθες ότι κλείνει επ' αόριστον την πρεσβεία της στη Μόσχα λόγω της σημερινής κατάστασης που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η μικρή σκανδιναβική χώρα είναι η πρώτη που προβαίνει σε ένα τέτοιο βήμα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Ρέικιαβικ ανέφερε ότι οι δραστηριότητες θα ανασταλούν από την 1η Αυγούστου, εξαιτίας του «ιστορικά χαμηλότερου» επιπέδου στις εμπορικές, πολιτιστικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, προσθέτοντας ότι η ισλανδική κυβέρνηση ζήτησε από τη Μόσχα να περιορίσει τις διπλωματικές της δραστηριότητες στο Ρέικιαβικ.

«Η απόφαση που έλαβαν οι ισλανδικές αρχές να υποβαθμίσουν το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία καταστρέφει όλο το φάσμα της ρωσο-ισλανδικής συνεργασίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Θα λάβουμε υπόψη αυτή τη μη φιλική απόφαση κατά την οικοδόμηση των σχέσεων μας με την Ισλανδία στο μέλλον. Οποιεσδήποτε αντιρωσικές ενέργειες του Ρέικιαβικ θα επιφέρουν αναπόφευκτα απάντηση», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. η υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας Θόρντις Γκιλφαντότιρ, αιτιολογώντας την απόφαση, ανέφερε χθες ότι «η τρέχουσα κατάσταση απλώς δεν επιτρέπει στη μικρή διπλωματική αντιπροσωπεία του (Ρέικιαβικ) να λειτουργήσει στη Ρωσία».

Στη ρωσική πρωτεύουσα, η σημαία της ισλανδικής πρεσβείας κατέβηκε συμβολικά το απόγευμα της Παρασκευής, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά την ανακοίνωση της απόφασής της, η Ισλανδία είπε ότι οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών δεν διακόπησαν και ότι η πρεσβεία θα ανοίξει ξανά μόλις εξομαλυνθούν οι σχέσεις.