Τι αναφέρει το κατηγορητήριο για τον Τραμπ: «Είχε τους κωδικούς για τα πυρηνικά όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο»

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο για τον Τραμπ: «Είχε τους κωδικούς για τα πυρηνικά όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο»

Αντιμετωπίζει συνολικά 37 κατηγορίες

Σε δεινή θέση βρίσκεται, πλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ για τα απόρρητα έγγραφα που κράτησε μετά την απομάκρυνση από τον Λευκό Οίκο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να κρατούσε τους κωδικούς για τα πυρηνικά, παρότι είχε εκπέσει του αξιώματος.

Αντιμετωπίζει συνολικά 37 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για «παρακράτηση πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια» και «παρακώλυση της δικαιοσύνης», σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, ο οποίος πήρε μαζί του κουτιά με έγγραφα όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, κατηγορείται επίσης για ψευδή κατάθεση και για συνέργεια με έναν βοηθό του, τον Γουόλτ Νόουτα, προκειμένου να αποκρύψει τα έγγραφα που αναζητούσε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Μεταξύ των αρχείων που είχε κρατήσει παράνομα ο Τραμπ και τα μετέφερε στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, ήταν και απόρρητα έγγραφα με πληροφορίες για τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ και ξένων χωρών και «για τα (αμερικανικά) πυρηνικά προγράμματα». Η ενδεχόμενη διαρροή τους «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αναφέρουν οι εισαγγελείς, σύμφωνα με τον Guardian.

Ένα έγγραφο που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2019 αφορούσε τη στήριξη που παρείχαν ξένες χώρες σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Υπήρχαν επίσης διάφορα έγγραφα σχετικά με τις ενημερώσεις που γίνονταν στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ έδειξε σε ένα πρόσωπο ένα έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που περιγράφεται ως «σχέδιο επίθεσης» εναντίον μιας άλλης χώρας. Φέρεται ότι έδειξε έναν χάρτη που αφορούσε μια στρατιωτική επιχείρηση το 2021 και είπε ότι «ως πρόεδρος, θα μπορούσα να τον αποχαρακτηρίσω (…) αλλά παραμένει ακόμη απόρρητος».