Ουκρανία: Ο Λευκός Οίκος εκφράζει φόβο για «πολλούς νεκρούς» από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

Ουκρανία: Ο Λευκός Οίκος εκφράζει φόβο για «πολλούς νεκρούς» από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δείχνουν τη Ρωσία πίσω από την επίθεση στο φράγμα στη νότια Ουκρανία

Η μερική καταστροφή ενός φράγματος στην Ουκρανία «προκάλεσε σίγουρα τον θάνατο πολλών ανθρώπων», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, που δήλωσε ότι δεν έχει «οριστικό πόρισμα για το τί συνέβη».

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, προειδοποίησε επίσης για τον «καταστροφικό» αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται για τη μερική καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία. «Προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε τι συνέβη, αλλά οι Ρώσοι είχαν πάρει παράνομα τον έλεγχο αυτού του φράγματος και αυτού του ταμιευτήρα πριν από μήνες και το είχαν υπό την κατοχή τους όταν σημειώθηκε η έκρηξη», δήλωσε. «Είναι σαφέστατο ότι η σκόπιμη καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δεν επιτρέπεται βάσει του Δικαίου του πολέμου», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πληροφορίες, που δείχνουν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους, εκ των οποίων δύο Αμερικανοί. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εργάζεται για να αποχαρακτηρίσει ορισμένες πληροφορίες και να τις κοινοποιήσει ήδη από το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα), μετέδωσε το NBC News.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία, ότι ανατίναξε το φράγμα του Δνείπερου στη Νόβα Καχόφκα, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε, ότι η Ουκρανία έκανε σαμποτάζ στο φράγμα.