ΗΠΑ: Αθλήτρια μήνυσε την Πολιτεία του Κονέκτικατ για τις ήττες της από διεμφυλικές αθλήτριες

ΗΠΑ: Αθλήτρια μήνυσε την Πολιτεία του Κονέκτικατ για τις ήττες της από διεμφυλικές αθλήτριες

Η 20χρονη και τρεις ακόμη κοπέλες ζητούν να απαγορευθεί στους transgender αθλητές να αγωνίζονται στα αθλήματα των κοριτσιών

Μήνυση κατά της Πολιτείας του Κονέκτικατ υπέβαλε η 20χρονη σπρίντερ Τσέλσι Μίτσελ, μαζί με τρεις ακόμη συναθλήτριές της, με την οποία στρέφεται κατά της πολιτικής που ασκείται στην Πολιτεία, που επιτρέπει στους transgender αθλητές να αγωνίζονται στα αθλήματα των κοριτσιών.

Η Μίτσελ αγωνίζεται -όπως υποστηρίζει- για την ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού, αφού έχασε περισσότερους από 20 αγώνες κατά τη διάρκεια της σχολικής της καριέρας από διεμφυλικές αθλήτριες. Τώρα, η Μίτσελ, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι «το πιο γρήγορο κορίτσι στο Κονέκτικατ», αμφισβητεί την πολιτική της Πολιτείας της στέλνοντας μάλιστα την υπόθεση στο δικαστήριο.

Οι τέσσερις αθλήτριες μηνύουν την Ένωση Σχολείων του Κονέκτικατ και το Διασχολικό Αθλητικό Συνέδριο του Κονέκτικατ, επιδιώκοντας να ανατρέψουν την πολιτική που επιτρέπει στους τρανσέξουαλ αθλητές να αγωνίζονται σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους και όχι με το βιολογικό τους φύλο. «Ήθελα να δώσω φωνή στην ιστορία μου και να βοηθήσω άλλα κορίτσια εκεί έξω, ώστε να μη χρειαστεί να βιώσουν αυτή την εμπειρία», δήλωσε η Μίτσελ στη New York Post.

Η Μίτσελ συνειδητοποίησε τις δυνατότητές της ως δρομέας, όταν έσπασε δύο σχολικά ρεκόρ στον πρώτο της αγώνα ως πρωτοετής στο Γυμνάσιο Canton το 2016. «Από τότε συνέχισα να το κάνω και γινόμουν όλο και καλύτερη», λέει και προσθέτει ότι «ο στίβος είναι πραγματικά μόνο για να πετύχεις αυτούς τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχεις θέσει για τον εαυτό σου».

Για εκείνη αυτοί οι στόχοι ήταν να κερδίσει ένα πολιτειακό πρωτάθλημα και να πάει στο κολέγιο για στίβο. Αλλά στον πρώτο της αγώνα σε επίπεδο Πολιτείας αναγκάστηκε να αγωνιστεί εναντίον μιας τρανσέξουαλ αθλήτριας – κάτι που, όπως είπε «δεν είχε ακούσει ποτέ» μέχρι που της συνέβη. Σε αυτόν τον αγώνα η τρανς αθλήτρια την απέκλεισε από την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του διαγωνισμού. «Ήταν προφανές σε όλους εκεί, ότι είχαν τεράστιο πλεονέκτημα. Όλοι μπορούσαν να το δουν», δήλωσε η Μίτσελ.

Μέχρι τη δεύτερη χρονιά της, λέει, υπήρχαν δύο τρανσέξουαλ αθλήτριες που έβγαζαν τακτικά τα βιολογικά θηλυκά αστέρια του στίβου εκτός στόχων. Η Μίτσελ αγωνίστηκε εναντίον τους και στα 4 χρόνια του λυκείου και σε κάθε σημαντικό αγώνα που συμμετείχε. «Δύο μόνο αθλήτριες πήραν τόσες πολλές ευκαιρίες από τις βιολογικές γυναίκες», δήλωσε η Μίτσελ στην εφημερίδα The Post. «Παρόλο που ήταν μόνο δύο, πήραν 15 πολιτειακά πρωταθλήματα από άλλα κορίτσια και υπήρχαν 85 κορίτσια που επηρεάστηκαν άμεσα από την παρουσία τους στους αγώνες» λέει.

Η ίδια έχασε δύο βραβεία all-New England και τέσσερα πολιτειακά πρωταθλήματα κοριτσιών ως συνέπεια. «Το να χάνεις τέσσερα από αυτά, ξανά και ξανά και να προσπαθείς να μαζέψεις τον εαυτό σου και να επιστρέψεις στη γραμμή εκκίνησης ξανά και ξανά ήταν πραγματικά δύσκολο, επειδή ήξερες κάθε φορά ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα να κερδίσεις», είπε. Στο τρίτο έτος της φοίτησής της υπέβαλε καταγγελία κατά του τίτλου κατά των πολιτικών της Πολιτείας, αλλά παρέμεινε ανώνυμη, από φόβο ότι η αποκάλυψη θα μπορούσε να βλάψει τις προοπτικές πρόσληψής της στο κολέγιο.

Αλλά μέχρι το τελευταίο έτος, είχε «φτάσει σε σημείο ρήξης» και βγήκε από τη σκιά για να καταθέσει την αγωγή της με τη Σελίνα Σόουλ και την Αλάνα Σμιθ. «Ήταν σαν, αν δεν υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ποιος άλλος θα υπερασπιστεί εμένα; Όσο κι αν ήθελα οι προπονητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι να μιλήσουν, στο τέλος της ημέρας, δεν το έκαναν».

Σήμερα, η Μίτσελ τρέχει στον στίβο ως τελειόφοιτη κολεγίου (αρνήθηκε να αποκαλύψει πού πηγαίνει σχολείο για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής), αλλά δήλωσε ότι δεν θα μάθει ποτέ πώς τα χτυπήματα στο μητρώο της επηρέασαν τη στρατολόγηση και τις προοπτικές υποτροφίας της. «Όταν τα κολέγια με κοίταζαν, δεν έβλεπαν νικητή. Είδαν μια δεύτερη ή τρίτη θέση», είπε. «Δεν ήμουν πρωταθλήτρια και νομίζω ότι αυτό ήταν που με πλήγωσε πραγματικά».

Στις 6 Ιουνίου το επιχείρημά της αναμενόταν να επανεκδικαστεί ενώπιον του πλήρους Δευτεροβάθμιου Εφετείου στη Νέα Υόρκη, αφού μια τριμελής επιτροπή του Δευτεροβάθμιου Εφετείου την καταδίκασε τον Δεκέμβριο. «Ελπίζουμε ότι το δικαστήριο θα δηλώσει ότι αυτή η πολιτική του Κονέκτικατ παραβιάζει τον Τίτλο ΙΧ», δήλωσε ο δικηγόρος της Μίτσελ Ματ Σαρπ της Alliance Defending Freedom. «Ζητάμε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει τη ζημιά που προκλήθηκε στην Τσέλσι και τους άλλους αθλητές και να αποκαταστήσει το μητρώο τους και την αναγνώριση που δικαίως εργάστηκαν σκληρά για να κερδίσουν».

Στην κατάθεσή τους στο δεύτερο δικαστήριο, οι αθλητές ζητούν από το δικαστήριο να διατάξει να ενημερωθούν τα αθλητικά τους μητρώα ώστε να αντικατοπτρίζουν τους τίτλους και τις κατατάξεις που θα είχαν κερδίσει αν δεν αγωνίζονταν εναντίον τους τρανς αθλητές. Η κατάθεση υποστηρίζει ότι «τα δικαστήρια αναγνωρίζουν συνήθως το διαρκές ενδιαφέρον των αθλητών-μαθητών για τη δικαίωση των ρεκόρ που έχουν κερδίσει». Η Μίτσελ δήλωσε ότι η νομική της μάχη είναι πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ιστορίες όπως η δική της εμφανίζονται σε όλη τη χώρα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, δύο τρανσέξουαλ αθλήτριες δεν εμφανίστηκαν στο προκριματικό πολιτειακό πρωτάθλημα στίβου γυναικών γυμνασίου της Καλιφόρνια, επικαλούμενες την ανησυχία τους για τις δημόσιες αντιδράσεις στους πρόσφατους αγώνες τους. Ως αποτέλεσμα, οι δύο βιολογικές αθλήτριες που διαφορετικά θα είχαν προκριθεί δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν. «Κατέθεσα αυτή τη μήνυση το 2020, και έτσι νομίζω ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει», δήλωσε η Μίτσελ.

Όμως, καθώς η νομική της μάχη εκτείνεται στον τρίτο χρόνο της, κρατάει την ελπίδα και βλέπει έναν συνασπισμό να δημιουργείται γύρω της. «Ήμασταν τα πρώτα κορίτσια που μίλησαν για αυτό το θέμα, αλλά τώρα υπάρχουν τόσα πολλά άλλα κορίτσια που μιλούν για τις δικές τους εμπειρίες και συμπαρατάσσονται μαζί μας», είπε. «Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο εύκολο γίνεται».