Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι της Τουρκίας

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι της Τουρκίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ότι η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι της Τουρκίας, δήλωσε την Κυριακή (4/6) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που διήρκεσαν δύο ώρες.

Η Τουρκία εμποδίζει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσάπτοντάς της ότι φιλοξενεί στο έδαφός της κούρδους μαχητές.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, αξιωματούχοι της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα συναντηθούν την εβδομάδα της 12ης Ιουνίου για περαιτέρω συνομιλίες αναφορικά με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ πρόσθεσε πως εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την ένταξή της μέχρι τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε επίσης τον Ταγίπ Ερντογάν επειδή στέλνει ενισχύσεις στο Κόσοβο μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν πρόσφατα εκεί και υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ και η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο KFOR λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλεια του λαού του Κοσόβου.