Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να ουρούν οι άνδρες – Γιατρός προειδοποιεί ότι το κάνουν λάθος

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να ουρούν οι άνδρες –  Γιατρός προειδοποιεί ότι το κάνουν λάθος

Ο Δρ Gerald Collins εξηγεί ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική

Οι επιστημονικές έρευνες σπάνε τα ταμπού ακόμα και για πολύ προσωπικά ζητήματα. Όταν κλείνει η πόρτα της τουαλέτας καθένας μπορεί να ουρήσει με τον δικό του τρόπο. Οι περισσότεροι άνδρες προτιμούν να το κάνουν όρθιοι, όμως είναι σωστός τρόπος αυτός;

Ο ουρολόγος Δρ Gerald Collins ισχυρίστηκε ότι το να κάθεστε για να ουρήσετε είναι πιο αποτελεσματικό. Και μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ουροδόχος κύστη μπορεί να μην αδειάσει σωστά εάν είσαστε όρθιοι.

Ο Δρ Gerald Collins μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος μια έρευνα σχετικά με το πώς οι άνδρες επιλέγουν να ουρήσουν.

Μια δημοσκόπηση του YouGov, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 άνδρες από 13 χώρες, διαπίστωσε ότι το 40% των Γερμανών ανδρών κάθονται πάντα για να ουρήσουν, ενώ μόλις το 9% των Βρετανών και το 10% των Αμερικανών χρησιμοποιεί τον καθιστό τρόπο.

Ο κ. Collins, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Alexandra, ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στο Cheshire, ισχυρίστηκε ότι οι Γερμανοί έχουν δίκιο. Μιλώντας στην Telegraph, ο κ. Collins είπε ότι πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο ουρούν οι άνδρες πιθανότατα έχει κάνει με το ζήτημα της ευκολίας

«Αν βρίσκεστε σε ένα γήπεδο γκολφ και πρέπει να πάτε πίσω από ένα δέντρο, προσπαθείτε να ουρήσετε γρήγορα και μένετε όρθιοι.. Θεωρείται πολύ πιο άβολο αν καθίσεις οκλαδόν και να κατεβάσεις το παντελόνι σου για να κάνει την... δουλειά σου».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για την υγεία.

Ο ουρολόγος ξεκαθάρισε ότι το να κάθεστε είναι «ίσως ο πιο αποτελεσματικός» τρόπος για να ουρήσετε, καθώς ερευνητές στην Ολλανδία διαπίστωσαν το 2014 ότι μια καθιστή θέση διευκολύνει την ουροδόχο κύστη σας να «αδειάσει γρηγορότερα και εντελώς».

Οι ερευνητές, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden, λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες της πυέλου και της σπονδυλικής στήλης είναι εντελώς χαλαροί όταν ο άνδρας είναι καθιστός, κάνοντας ευκολότερη την ούρηση. Αντίθετα, όταν είστε όρθιοι, αυτοί οι μύες ενεργοποιούνται και η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε μη έξοδο όλων των υγρών από την ουροδόχο κύστη.

Η καθιστική στάση, λέει η μελέτη, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους έχουν προβλήματα με το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και έναν διευρυμένο προστάτη. Πρόκειται για δύο ζητήματα που επιδεινώνονται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) επηρεάζει τους περισσότερους άνδρες κάποια στιγμή στη ζωή τους, με το 80% των ατόμων στα 80 τους να ζουν με την συγκεκριμένη πάθηση. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι εκεί όπου ο αδένας του προστάτη και ο γύρω ιστός επεκτείνεται, μπλοκάροντας την ουρήθρα και καθιστώντας την ούρηση πιο δύσκολη. Και αν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάσει σωστά, οι άνδρες με BPH μπορεί να αναπτύξουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη, ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις των νεφρών και γι 'αυτό συνιστάται να καθίσετε για να ουρήσετε.

Στη Γερμανία, υπάρχουν πινακίδες σε πολλές δημόσιες τουαλέτες που προτρέπουν τους άνδρες να κάθονται όταν ουρούν με αιτιολογία να διατηρούνται πιο καθαρές οι τουαλέτες. Εκείνοι που επιλέγουν να καθίσουν ονομάζονται «Sitzpinklers», ωστόσο ο συγκεκριμένος όρος θεωρείται προσβλητικός, καθώς απευθύνεται σε άνδρες που θεωρούνται «κλαψιάρηδες ή θηλυπρεπείς».