Ερντογάν: Απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία, γι’αυτό μας μισούν

Ερντογάν: Απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία, γι’αυτό μας μισούν

«Η Δύση δεν με θέλει διότι είμαι εθνικός, έδιωξα το ΔΝΤ» λέει πριν τις δεύτερες κάλπες στην Τουρκία

Στην αντεπίθεση φέρεται να έχει περάσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόνο ημέρες πριν από την διεξαγωγή του δευτέρου γύρου των εκλογών στην Τουρκία. «Απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία, γι’αυτό μας μισούν» τόνισε.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τρίτης (23/5) από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άκη Παυλόπουλο ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Δύση δεν τον θέλει επειδή είναι εθνικός.

«Όσο ο λαός στέκεται δίπλα μας εμείς θα αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους ιμπεριαλιστές και τους τοκογλύφους. Για μένα δεν είναι παράξενο που οι δυτικοί λένε να φύγει ο Ερντογάν”. Διότι ο Ερντογάν είναι εγχώριος και εθνικός. Δεν μας χωνεύουν επειδή ξεριζώσαμε την τρομοκρατία. Βλέπετε πως όλα τα περιοδικά της Δύσης είχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους ”να φύγει ο Ερντογάν”» σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Δεν μας θέλουν επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία. Σε επίπεδο πολιτισμού κάναμε κάποια βήματα. Απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφιά. Αυτοί μας μισούν επειδή απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφιά. Με τα βήματα τα οποία κάναμε στην αμυντική βιομηχανία θεωρείτε πως θα μας λένε καλωσορίσατε;» πρόσθεσε.

 

Ερντογάν: Θα ναυπηγήσουμε μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο μαζί με Αγγλία, Ισπανία ή άλλη χώρα

Ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ συνεχίζει να υπόσχεται αμυντική ενίσχυση στην Τουρκία. «Ναυπηγούμε φρεγάτες και υποβρύχια. Αυτό για εμάς είναι εύκολο σαν να τρώμε στραγάλια και πασατέμπο» τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «θα γίνουμε πιο ισχυροί στις θάλασσες».

«Αυτή η χώρα ναυπήγησε το δικό της αεροπλανοφόρο. Αν θέλει ο Θεός, στη νέα περίοδο, καθώς ήδη είχα κάνει τις συζητήσεις. Με τους Άγγλους ή με τους Ισπανούς, ή με όποιον βάλει ο νους σας θα ναυπηγήσουμε μεγαλύτερης κατηγορίας πλοίο από το TCG Αnadolu. Με αυτόν τον τρόπο το τουρκικό Ναυτικό, ο τουρκικός στρατός θα γίνει ακόμη πιο ισχυρός. Εμείς ήδη ναυπηγούμε φρεγάτες κτλ. Αυτά για εμάς είναι ( εύκολα) σαν στραγάλια, σαν πασατέμπος. Φτάσαμε σε επίπεδο εξαγωγών. Ναυπηγούμε τα υποβρύχια μας. Έτσι οι συνεργασίες μας με τους Γερμανούς και με άλλες χώρες θα συνεχιστούν και για να γίνουμε πιο ισχυροί.

Μήπως θα έρθουν κι άλλα νέα που θα ενοχλήσουν τη Δύση; Γιατί να μην έρθουν; Αν τα βήματα που κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, θα υπερτερεί από την ισχύ της Δύσης , αν θα υπερτερούμε φυσικά και θα ενοχληθούν. Εσείς είδατε ποτέ να ενοχλούνται από αυτά τα βήματα και τις επιτυχίες μας το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ ή Λιβύη; Όταν διαπιστώνουμε ποιος ενοχλείται από τις επιτυχίες μας βλέπουμε πιο καθαρά, ποιος είναι ο εχθρός και ποιος ο φίλος μας» υπογράμμισε.

 

Σοϊλού σε Μπάιντεν: Αν τολμάει ας μας τιμωρήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, τονίζοντας ότι «πολεμάμε τις ΗΠΑ και όχι το PKK». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επιτεθεί και στον Τζο Μπάιντεν!

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βγήκε και είπε πως θα λογοδοτήσει ο Ερντογάν για όσα έκανε. Τους κάναμε κάποια πράγματα για την πολιτική τους. Λέει πως θα μας τιμωρήσει. Αν τολμάς, τιμώρησε μας. Εμείς δεν πολεμάμε το. PKK, πολεμάμε τις ΗΠΑ. Είναι τόσο απλό. Απέναντι μας δεν έχουμε την τρομοκρατική οργάνωση του PKK. Εμείς δεν αγωνιζόμαστε εναντίον του PKK. αλλά εναντίον των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έρχονται και κάνουν τα πάντα κοντά στα σύνορα. Υπάρχει άλλη εξήγηση; Τους έστειλαν χιλιάδες νταλίκες» συμπλήρωσε.