Βουλγαρία: Ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό «σταθερής κυβέρνησης» σύμφωνα με τους ηγέτες πολιτικών κομμάτων

Βουλγαρία: Ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό «σταθερής κυβέρνησης» σύμφωνα με τους ηγέτες πολιτικών κομμάτων

Με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε, πρωθυπουργός της χώρας αρχικά θα αναλάβει για εννέα μήνες ο 60χρονος ερευνητής Νικολάι Ντένκοφ

Η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Μαρίγια Γκαμπριέλ ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού με το φιλελεύθερο στρατόπεδο για τον σχηματισμό «σταθερής κυβέρνησης»στη Βουλγαρία και αποφυγή νέων εκλογών έπειτα από δύο χρόνια αδιεξόδου.

«Όλοι κάναμε πολλές παραχωρήσεις», δήλωσε η Γκαμπριέλ σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια.

Η 44χρονη Γκαμπριέλ, μέλος του συντηρητικού κόμματος GERB, η οποία παραιτήθηκε την περασμένη Δευτέρα από το πόστο της στις Βρυξέλλες, πήρε την περασμένη εβδομάδα εντολή για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε, πρωθυπουργός της χώρας αρχικά θα αναλάβει για εννέα μήνες ο 60χρονος ερευνητής Νικολάι Ντένκοφ, που επελέγη από τον φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό συνασπισμό CC/BD με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την Γκαμπριέλ, η οποία μετά θα αναλάβει με τη σειρά της πρωθυπουργός.

«Αναζητήσαμε να βρούμε μια λύση για να αποφύγουμε τον πραγματικό κίνδυνο νέων εκλογών», δήλωσε ο Ντένκοφ στην ίδια συνέντευξη Τύπου μαζί με την Γκαμπριέλ.

Το πολιτικό αδιέξοδο τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναγκάσει τη Βουλγαρία να καθυστερήσει την καταληκτική της ημερομηνία για να υιοθετήσει το ευρώ, και η χώρα δεν έχει εγκρίνει ακόμη τον προϋπολογισμό για το 2023, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η αβεβαιότητα έχει επίσης εμποδίσει την ικανότητα της Βουλγαρίας να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, και αναλυτές και ψηφοφόροι εξέφρασαν φόβους μήπως ένα μη ξεκάθαρο αποτέλεσμα οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών αργότερα φέτος.