Εκλογές 2023: Ψήφισαν τρεις στους τέσσερις απόδημους Έλληνες στη Μεγάλη Βρετανία

Εκλογές 2023: Ψήφισαν τρεις στους τέσσερις απόδημους Έλληνες στη Μεγάλη Βρετανία

Από τους περίπου 170.000 στις κάλπες προσήλθαν περίπου 3.700 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

Οι κάλπες έκλεισαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς καθυστέρηση στις 7:00 τοπική ώρα το απόγευμα του Σαββάτου 20 Μαΐου, καθώς δεν υπήρχαν ουρές ψηφοφόρων.

Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 76,3%. Στο Λονδίνο ψήφισαν 2.904 άτομα από τους 3.858 εγγεγραμμένους.Στις άλλες πόλεις (Γλασκώβη Εδιμβούργο, Λιντς και Μπέρμιγχαμ) ψήφισαν 817 από τους 978 εγγεγραμμένους. Οι Έλληνες που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία, υπολογίζονται περίπου στους 170.000. Σε όλες τις πόλεις μετέβησαν Έλληνες και από κοντινές πόλεις και γύρω περιοχές. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες της Ουαλίας πήγαν στην κοντινότερη τους πόλη, που είναι το Μπέρμιγχαμ, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αντίστοιχα, στη Γλασκώβη μετέβησαν για να ψηφίσουν οι Έλληνες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Όλα πήγαν αρμονικά σύμφωνα και με τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, Ιωάννη Τσαούση και δεν υπήρξε καθυστέρηση κλεισίματος σε κανένα εκλογικό τμήμα. Υπολογίζεται ότι μετά τη λήξη της διαδικασίας εγγραφής αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους, για την εκλογική διαδικασία έχουν εγγραφεί πάνω από 10.000 επιπλέον κάτοικοι εξωτερικού. Με τα έως τώρα δεδομένα, αναλογικά υπολογίζεται, ότι το ποσοστό του Ηνωμένυ Βασιλείου θα μεγαλώσει τόσο σε πιθανές επαναληπτικές εκλογές, που θα είναι απαραίτητα πολύ περισσότερα εκλογικά κέντρα.

Οι ψηφοφόροι ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι έως 45-50 ετών, ενώ οι περισσότεροι εξέφρασαν την επιθυμία, να καταργηθεί η προϋπόθεση κατάθεσης φορολογικής δήλωσης 2 ετών, ώστε περισσότεροι Έλληνες να μπορέσουν να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους. Στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Ήταν 13 στο σύνολο και τον κάθε ψηφοφόρο, 12 τα κόμματα που είχαν ψηφοδέλτια Επικρατείας, συν ένα λευκό. Μετά το κλείσιμο της κάλπης μετρήθηκαν οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν.

Εν συνεχεία, οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια ταξιδεύουν σήμερα Κυριακή 21 Μαΐου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με συνοδεία της αστυνομίας στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.