Συνελήφθη στο Παρίσι από το FBI Έλληνας επιχειρηματίας για συνωμοσία και απάτη υπέρ της Ρωσίας

Συνελήφθη στο Παρίσι από το FBI Έλληνας επιχειρηματίας για συνωμοσία και απάτη υπέρ της Ρωσίας

Η εταιρείας του είχε αναλάβει ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και φέρεται να υπέκλεψε ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό

Ποινική δίωξη ασκήθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης κατά του Ελληνα επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού για συνωμοσία και απάτη υπέρ της Ρωσίας.

Ο κατηγορούμενος, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας Aratos Group, είχε αναλάβει ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό, που χρησιμοποιείται στην κβαντική πληροφορική και αυτή των πυρηνικών ελέγχων για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του. Ο κ. Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου από άνδρες του FBI και παραμένει υπό κράτηση από τις γαλλικές Αρχές, εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται «ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες, ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του Aratos Group έκαναν διπλή συμφωνία, βοηθώντας την ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητα της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς». Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν τις γαλλικές και ολλανδικές αρχές για τη βοήθειά τους. Ο Μάθιου Όλσεν του Τμήματος Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε, ότι «η υπόθεση αυτή καταδεικνύει τη δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει την πτώση ευαίσθητης τεχνολογίας στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν».

«Δεν θα ανεχτούμε όσους παραβιάζουν τους νόμους των ΗΠΑ, για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία, για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο» συμπλήρωσε.