Εκλογές στην Τουρκία: Στη δεύτερη Κυριακή θα κριθούν όλα – Ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων έναντι 44,9% του Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές στην Τουρκία: Στη δεύτερη Κυριακή θα κριθούν όλα – Ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων έναντι 44,9% του Κιλιτσντάρογλου

Στις 28 Μαΐου θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές

Σε δεύτερη εκλογική Κυριακή οδηγούνται Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με το «ραντεβού» των δυο υποψηφίων για την τουρκική προεδρία να ανανεώνεται για τις 28 Μαΐου.

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου Αχμέτ Γενέρ, λιγότερες από το 50% που χρειαζόταν για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο αντίπαλος του Ερντογάν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισε 44,96%, ενώ ο υποψήφιος Σινάν Ογάν κέρδισε το 5,2% των ψήφων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

Μάλιστα, ο Σινάν Ογάν έβαλε τον δικό του όρο για να δώσει τη στήριξή του στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία. Μιλώντας στο Der Spiegel ο Ογάν δήλωσε πως «θα υποστηρίξω τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνο αν το HDP αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα».

Υπενθυμίζεται πως ο Ογάν συγκέντρωσε λίγο πάνω από 5% των ψήφων και αποτελεί ρυθμιστή της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου. Η εκλογική επίδοσή του χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη από αναλυτές καθώς το ποσοστό του ήταν υψηλότερο του αναμενομένου.

 

 

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επευφήμησαν το αποτέλεσμα, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να δηλώνει πως «Ο λαός κέρδισε», αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν που φάνηκε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμης σημασίας πλεονέκτημα στο δεύτερο γύρο.

«Ο νικητής ήταν αναμφίβολα η χώρα μας», δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ο Ερντογάν σε ομιλία του προς τους επευφημούντες οπαδούς του στην έδρα του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας έξι κομμάτων, δήλωσε πως θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν ότι επενέβη στην καταμέτρηση των ψήφων και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του στη χώρα αυτή των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων να είναι υπομονετικοί.

Η προοπτική να εισέλθει η εξουσία του Ερντογάν σε μια τρίτη δεκαετία έχει αναστατώσει τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι διεξάγουν εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις ώστε να διορθωθεί η ζημιά που λένε πως έχει προκαλέσει στη δημοκρατία της Τουρκίας.

Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές μπορεί να απελευθερωθούν, αν επικρατήσει η αντιπολίτευση.