Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ένας θάνατος βρέφους ή μέλλουσας μητέρας κάθε επτά δευτερόλεπτα

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ένας θάνατος βρέφους ή μέλλουσας μητέρας κάθε επτά δευτερόλεπτα

Σε τέλμα οι προσπάθειες των ειδικών για τη μείωση των μητρικών θανάτων και των θανάτων νεογνών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους θανάτους γυναικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού αλλά και των νεογνών κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζοντας πως σημειώνεται ένας κάθε επτά δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ από το 2015 έχουν περιέλθει σε τέλμα οι προσπάθειες να μειωθούν οι εν λόγω θάνατοι με περισσότερες από 60 χώρες να φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2030.

Όπως επισημαίνει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη (9/5): «Η πανδημία covid-19, η φτώχεια και οι επιδεινούμενες ανθρωπιστικές κρίσεις άσκησαν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα υγειονομικά συστήματα των χωρών».

Καταγράφονται ετησίως περίπου 290.000 μητρικοί θάνατοι

Από το 2015 καταγράφονται ετησίως περίπου 290.000 μητρικοί θάνατοι, ενώ 1,9 εκατ. βρέφη γεννιούνται νεκρά και 2,3 νεογνά πεθαίνουν έναν μήνα μετά τη γέννησή τους.

Συνολικά καταγράφεται ένας θάνατος ανά επτά δευτερόλεπτα «κυρίως από αιτίες που θα μπορούσαν να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν αν υπήρχε η κατάλληλη φροντίδα», τόνισε ο ΠΟΥ.

Περισσότερες από 190 χώρες υποστήριξαν το 2014 σχέδιο που προβλέπει τη μείωση των γεννήσεων νεκρών βρεφών και των θανάτων από προβλέψιμες αιτίες στα νεογνά. Επίσης έθεσαν παγκόσμιους στόχους, όπως η μείωση της μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 70 θανάτους ανά 100.000 γέννες ζώντων βρεφών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος που καταβάλλουν οι χώρες προκειμένου να πετύχουν τους στόχους αυτούς, που θα σώσουν τουλάχιστον 7,8 εκατ. ζωές ως το 2030.

Η πρόοδος ήταν πιο γρήγορη από το 2000 ως το 2010 σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο έκτοτε, επεσήμανε η έκθεση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μόνο το 12% των 106 χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία χρηματοδότησαν πλήρως σχέδια για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε εγκυμονούσες και νεογνά.

Επίσης μόνο το 61% των χωρών αυτών διαθέτουν σύστημα καταγραφής των βρεφών που γεννιούνται νεκρά.

Οι 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας, θανάτων νεογνών και γεννήσεων νεκρών βρεφών αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου συνόλου αυτών των θανάτων. Η Ινδία, η Νιγηρία και το Πακιστάν ήταν οι πρώτες στον κατάλογο το 2020.