Μακελειό στο Βελιγράδι: Στο σπίτι του 14χρονου δράστη βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των στόχων του – Είχε και σχεδιάγραμμα του σχολείου

Μακελειό στο Βελιγράδι: Στο σπίτι του 14χρονου δράστη βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των στόχων του – Είχε και σχεδιάγραμμα του σχολείου

Ο Kosta Kecmanovic κατάγεται από οικογένεια γιατρών και χαρακτηρίζεται «καλός μαθητής»

Η Σερβία έζησε χθες μια από τις χειρότερες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία της εξαιτίας της ένοπλης επίθεσης και του μακελειού στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι.

Ο 14χρονος, ο οποίος σκότωσε οκτώ μαθητές και έναν φύλακα ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική. Η μητέρα και ο πατέρας του αγοριού συνελήφθησαν.

Το Associated Press αναφέρει ότι δράστης είναι ο 14χρονος Kosta Kecmanovic που κατάγεται από οικογένεια γιατρών και χαρακτηρίζεται «καλός μαθητής», ενώ γνωστοί τον περιγράφουν ως «κλειστό χαρακτήρα».

Ο έφηβος πυροβόλησε τη δασκάλα του μέσα στην τάξη σχολείου στο Βελιγράδι, προτού ανοίξει πυρ εναντίον άλλων μαθητών και φρουρών ασφαλείας, σκοτώνοντας οκτώ μαθητές και έναν φύλακα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας. Η επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι ήταν προσχεδιασμένη από τον έφηβο δράστη, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της αστυνομικής διεύθυνσης Βελιγραδίου Βεσέλιν Μίλιτς.

Η λίστα με τα θύματα

Στο σπίτι του δράστη βρέθηκε κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που ήθελε να σκοτώσει, όπως επίσης και της καθηγήτριας της Ιστορίας. Βρέθηκε και σχεδιάγραμμα του σχολείου. Την ημερομηνία επέλεξε ο δράστης επειδή η τάξη του, τη δεύτερη ώρα, είχε το μάθημα της Ιστορίας και η αίθουσα όπου γίνονταν η διδασκαλία βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο.

 

Ο διοικητής της αστυνομίας ανέφερε ότι ο έφηβος δράστης χρησιμοποίησε το πιστόλι του πατέρα του 9 χιλιοστών και ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης άλλαξε τρεις γεμιστήρες. Περιγράφοντας την επίθεση ανέφερε ότι ο δράστης αρχικά πυροβόλησε τον φύλακα στην είσοδο του σχολείου τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε τις δύο μαθήτριες που ήταν επιμελήτριες στον προθάλαμο του κτιρίου, άλλαξε γεμιστήρα και εισήλθε στην αίθουσα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας και αφού πυροβόλησε την καθηγήτρια άνοιξε πυρ κατά των συμμαθητών του. Βγήκε στο προαύλιο του σχολείου όπου βρίσκονταν μαθητές μικρότερων τάξεων, άλλαξε ξανά γεμιστήρα, αλλά επενέβη η αστυνομία και τον ακινητοποίησε.

Ο δράστης της επίθεσης είναι 14 ετών και φοιτούσε στο ίδιο σχολείο, στην 7η τάξη.

Στη Σερβία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος ενώ όλα τα σχολεία στο Βελιγράδι δεν λειτούργησαν χθες.

Δέκα προτάσεις για να αποτραπούν παρόμοιες τραγωδίες

O πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις παρέθεσε δέκα προτάσεις για να αποτραπούν παρόμοιες τραγωδίες:

  1. Να μπει μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας για δύο χρόνια, εκτός από τα κυνηγητικά όπλα.

2 Να γίνει αναθεώρηση όλων των αδειών οπλοφορίας που εκδόθηκαν.

  1. Να γίνει έλεγχος σχετικά με τον τρόπο φύλαξης των όπλων από όσους έχουν άδεια οπλοφορίας (Συγκεκριμένα να γίνει έλεγχος εάν ανήλικοι έχουν πρόσβαση σε χώρους φύλαξης όπλων).
  2. Να γίνει έλεγχος στη λειτουργία όλων των σκοπευτηρίων.
  3. Νομοθετική ρύθμιση για ποινικές διώξεις σε βάρος προσώπων που επιτρέπουν σε ανήλικους την πρόσβαση στα όπλα και τους εκπαιδεύουν στη χρήση τους.
  4. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του χρονικού ορίου για την άσκηση ποινικής δίωξης από τα 14 στα 12 χρόνια.
  5. Αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους παρέχουν υπηρεσίες μέσω του Τύπου με περιεχόμενο που προωθεί τη βία.
  6. Να καθιερωθούν υποχρεωτικοί ανά εξάμηνο έλεγχοι για ναρκωτικά στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης.
  7. Να συσταθούν ειδικές υπηρεσίες για την πάταξη της σχολικής βίας, με μονάδες ταχείας επέμβασης.
  8. Να εξεταστούν μέτρα απαγόρευσης σε ιστοτόπους που παρέχουν πληροφορίες για την κατασκευή και χρήση όπλων.