Μόσχα: Ο Πολωνός επιτετραμμένος κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για την κατάσχεση του ρωσικού λυκείου στη Βαρσοβία

Μόσχα: Ο Πολωνός επιτετραμμένος κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για την κατάσχεση του ρωσικού λυκείου στη Βαρσοβία

Λίγες ώρες νωρίτερα η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στις πολωνικές αρχές

Ο Πολωνός επιτετραμμένος στη Μόσχα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με αφορμή την κατάσχεση, από τις πολωνικές αρχές, του κτιρίου όπου στεγαζόταν το ρωσικό λύκειο στη Βαρσοβία, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το Ria Novosti, ο Γιάτσεκ Σλαντέφσκι, ο Πολωνός επιτετραμμένος στη Μόσχα, έφτασε νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο. Λίγες ώρες νωρίτερα η πρεσβεία της Ρωσίας στη Βαρσοβία επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στις πολωνικές αρχές για την κατάσχεση του κτιρίου, η οποία χαρακτηρίζεται «παράνομη» από τη Ρωσία.

«Αυτές οι εχθρικές ενέργειες των πολωνικών αρχών συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 περί διπλωματικών σχέσεων», είχε προειδοποιήσει από το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει «σοβαρή αντίδραση».

«Αν δείτε τη συμπεριφορά των πολωνικών αρχών, δεν προμηνύεται τίποτα το θετικό στις διμερείς σχέσεις μας», σχολίασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καταγγέλλοντας τη «ρωσοφοβία που κυρίευσε τον νου» των Πολωνών.

«Όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς συνέπειες», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το Σάββατο η Πολωνία ανακοίνωσε ότι το κτίριο που κατασχέθηκε θα ανήκει στο εξής στον δήμο της Βαρσοβίας. Ρωσία και Πολωνία διατηρούσαν ήδη τεταμένες σχέσεις, οι οποίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και το γεγονός ότι η Βαρσοβία βοηθάει το Κίεβο.