Μακελειό στο Τέξας: Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη που σκότωσε πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 9 ετών

Μακελειό στο Τέξας: Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη που σκότωσε πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 9 ετών

Τους πυροβόλησε γιατί παραπονέθηκαν ότι έκανε θόρυβο

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός άνδρα που σκότωσε πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 9 ετών, αφού παραπονέθηκαν για τον θόρυβο που έκανε πυροβολώντας με το τουφέκι του, έχει εξαπολύσει η αστυνομία του Τέξας.

Περισσότεροι από 250 τοπικοί και ομοσπονδιακοί πράκτορες αναζητούν από τη Δευτέρα (1/5) τον δράστη, έναν Μεξικανό που έχει ταυτοποιηθεί ως ο Φρανσίσκο Οροπέσα.

Το FBI επιβεβαίωσε χθες ότι εξακολουθεί να αναζητεί τον Οροπέσα και ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να σεβαστούν το πένθος των οικογενειών των θυμάτων.

Ο καταζητούμενος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρείται ένοπλος και επικίνδυνος και μπορεί «να βρίσκεται οπουδήποτε», προειδοποίησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο σερίφης Γκρεγκ Κάπερς που έχει αναλάβει την έρευνα.

Οι αρχές προσφέρουν 80.000 δολάρια για κάθε πληροφορία που θα επιτρέψει τον εντοπισμό αυτού «του τέρατος», όπως τον χαρακτήρισε ο ειδικός πράκτορας του FBI Τζέιμς Σμιθ.

Σοκάρει η μαρτυρία επιζώντα: Δεν έχω λέξεις για να περιγράψω αυτό που συνέβη, ήταν φρικτό

Ο 38χρονος δράστης φέρεται να άρχισε να πυροβολεί τη νύκτα της Παρασκευής (28/4) προς Σάββατο (29/4) στο εσωτερικό ενός σπιτιού στο Κλίβελαντ, μια μικρή πόλη κοντά στο Χιούστον του Τέξας, με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε ανθρώπους, όλοι τους με καταγωγή από την Ονδούρα, ηλικίας 9 έως 31 ετών.

Καθώς είχε εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ, ο Οροπέσα είχε απελαθεί τέσσερις φορές στο Μεξικό, σύμφωνα με πηγή από την υπηρεσία μετανάστευσης, την οποία επικαλέστηκε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN: δύο φορές το 2009 και ξανά το 2012 και το 2016.

Ο Ουίλσον Γκαρσία, γείτονας του δράστη και ένας από τους επιζώντες του μακελειού, έχασε τον 9χρονο γιο του και τη σύζυγό του, καθώς «και δύο άλλους ανθρώπους που πέθαναν προστατεύοντας την κόρη μου που είναι δυόμισι ετών», εξήγησε.

«Δεν έχω λέξεις για να περιγράψω αυτό που συνέβη, ήταν φρικτό», τόνισε. Ο ίδιος κατάφερε να ξεφύγει από το παράθυρο του σπιτιού.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης εξασκούνταν στην σκοποβολή με το όπλο του στον κήπο του, όταν Γκαρσία και δύο ακόμη του ζήτησαν να συνεχίσει την εξάσκηση πιο μακριά για να μπορέσει να κοιμηθεί το 30 ημερών βρέφος του.

«Μας απάντησε ότι βρίσκεται στο σπίτι του και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», συνέχισε ο Γκαρσία, ο οποίος πρόσθεσε ότι πήρε τηλέφωνο την αστυνομία πέντε φορές και τον διαβεβαίωσαν ότι έρχεται βοήθεια.

Στη συνέχεια ο Οροπέσα εισήλθε στο σπίτι του Γκαρσία και άρχισε να πυροβολεί όσους βρίσκονταν εκεί «σαν να τους εκτελεί, με μια σφαίρα στο κεφάλι», δήλωσε ο σερίφης Κάπερς.

Μεταξύ των επιζώντων ήταν τρία παιδιά «καλυμμένα με το αίμα γυναικών που είχαν πέσει πάνω τους για να τα σώσουν», πρόσθεσε.

Εκτός από τον 9χρονο γιο του Γκαρσία σκοτώθηκαν η σύζυγος του, η Σόνια Αργεντίνα Γκουσμάν, η Ντιάνα Βελάσκες Αλβαράδο, 21 ετών, η Χουλίσα Μολίνα Ριβέρα 31 ετών και ο Χοσέ Τζόναθαν Κασάρες, 18 ετών.

Το συμβάν έχει προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ και την Ονδούρα και εντάσσεται σε μια σειρά αντίστοιχων περιστατικών που έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Τον Απρίλιο μια 20χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από σφαίρες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όταν κατά λάθος μπήκε στο γκαράζ σπιτιού. Τον ίδιο μήνα στο Τέξας ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας από μαζορέτες όταν αυτές μπέρδεψαν το αυτοκίνητό του με το δικό τους και προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα. Εξάλλου ένας έφηβος Αφροαμερικανός τραυματίστηκε σοβαρά όταν έκανε λάθος τη διεύθυνση και χτύπησε την πόρτα του σπιτιού ενός άνδρα στο Μιζούρι.

Την Κυριακή ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανήρτησε σχόλιο στο Twitter στο οποίο ανέφερε ότι τα θύματα του μακελειού στο Κλίβελαντ ήταν «παράνομοι μετανάστες». Όμως χθες Δευτέρα ανακάλεσε εν μέρει, με το γραφείο του να σημειώνει ότι «ένα από τα θύματα ίσως να βρισκόταν νόμιμα στις ΗΠΑ».

«Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο Γκρεγκ Άμποτ τους χαρακτήρισε ‘παράνομους μετανάστες’», κατήγγειλε στο Twitter ο Τζούλιαν Κάστρο πρώην υπουργός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και πρώην δήμαρχος της πόλης Σαν Αντόνιο στο Τέξας.

«Μόνο οι προσευχές δεν αρκούν. Το Κογκρέσο πρέπει να αναλάβει δράση», τόνισε από την πλευρά της χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν- Πιέρ ζητώντας αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πυροβόλα όπλα.

«Η πλειονότητα των Αμερικανών και των ιδιοκτητών όπλων στηρίζουν τη λήψη λογικών μέτρων προκειμένου να μειωθεί η βία (…) Υπάρχει χρόνος να σωθούν ζωές και να αποφευχθεί η επόμενη μαζική δολοφονία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας Ενρίκε Ρέινα ζήτησε ο δράστης να λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότερα όπλα από όσα κάτοικοι. Τα πυροβόλα όπλα ευθύνονται για περισσότερους από 130 θανάτους ημερησίως, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είναι αυτοκτονίες.