Οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν γιατί είμαστε εθισμένοι στις Selfies και όχι επειδή θεωρούμαστε ναρκισσιστές

Οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν γιατί είμαστε εθισμένοι στις Selfies και όχι επειδή θεωρούμαστε ναρκισσιστές

Τι έδειξαν τα έξι πειράματα στα οποία συμμετείχαν 2.113 άτομα

Οι επιστήμονες καταρρίπτουν την μέχρι τώρα αιτιολογία για τις φωτογραφίες Selfies, στις οποίες πολύ κόσμος δείχνει εθισμένος, καθώς είναι πολύ εύκολο να τις βγάλει με το smartphone του. Έως σήμερα όλοι έλεγαν και είχε γίνει κοινός τόπος ότι όσοι βγάζουν πολλές Selfies είναι επειδή θεωρούνται ναρκισsιστές. Ισχύει κι αυτό, αλλά όχι στον απόλυτο βαθμό και όχι στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πλέον οι επιστήμονες λένε πως όταν βγάζουμε Selfies, θέλουμε να καταγράψουμε μια φυσική εμπειρία.

Επίσης τονίζουν ότι οι φωτογραφίες του προσώπου μας μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένας τρόπος για να συλλάβουμε το βαθύτερο νόημα στιγμών.

Η Lisa Libby, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε στην Daily Mail: «Αυτές οι φωτογραφίες μαζί σας μπορούν να τεκμηριώσουν το μεγαλύτερο νόημα μιας στιγμής».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί πραγματοποίησαν έξι πειράματα στα οποία συμμετείχαν 2.113 άτομα.

Σε ένα από αυτά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαβάσουν ένα σενάριο στο οποίο μπορεί να θέλουν να τραβήξουν μια φωτογραφία, όπως μια μέρα σε μια παραλία με έναν στενό φίλο, και να αξιολογήσουν τη σημασία της εμπειρίας.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν στους λογαριασμούς τους στο Instagram.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν η φωτογραφία έδειχνε τον συμμετέχοντα στη λήψη, ήταν πιο πιθανό να πουν ότι τους έκανε να σκεφτούν το μεγαλύτερο νόημα της στιγμής.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φωτογραφίες που παρουσίαζαν το πώς φαινόταν η σκηνή από τη δική τους οπτική τους έκαναν να σκεφτούν και τη σωματική εμπειρία.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ζήτησαν ξανά από τους συμμετέχοντες να ανοίξουν την πιο πρόσφατη ανάρτησή τους στο Instagram με μία από τις φωτογραφίες τους. Ρωτήθηκαν αν προσπαθούσαν να συλλάβουν το μεγαλύτερο νόημα ή τη φυσική εμπειρία της στιγμής.

Ο καθηγητής Libby δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι στους ανθρώπους δεν άρεσε η φωτογραφία τους τόσο πολύ αν υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ της οπτικής της φωτογραφίας με τον στόχο που είχαν όταν την έβγαζαν και στην τελική λήψη της εικόνας».

Για παράδειγμα, απάντησαν ότι ο στόχος τους ήταν να συλλάβουν το νόημα της στιγμής, τους άρεσε η φωτογραφία περισσότερο αν τραβήχτηκε από άλλο πρόσωπο, με τους εαυτούς τους στην εικόνα.

Ο Δρ Niese δήλωσε: «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν επίσης πολύ προσωπικά κίνητρα για τη λήψη φωτογραφιών».