Καζακστάν: Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να μην συμμετέχουν στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας

Καζακστάν: Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να μην συμμετέχουν στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας

Γιατί διαπράττουν ποινικό αδίκημα

Το Καζακστάν προέτρεψε σήμερα τους πολίτες του να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφού δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης η περίπτωση ενός Καζάκου ο οποίος εντάχθηκε στην παραστρατιωτική, μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων πολιτών από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας.

Ο ρωσικός στρατός και η ομάδα Βάγκνερ προσπαθούν να στρατολογήσουν άνδρες για να καλύψουν τις απώλειές τους, παρέχοντας κίνητρα, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση υπηκοότητας για όποιους υπηρετήσουν για τουλάχιστον έναν χρόνο. Δίνουν επίσης υψηλούς μισθούς ή διαγράφουν το ποινικό μητρώο όσων επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις τους. Οι φτωχοί μετανάστες που προέρχονται από την κεντρική Ασία, που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους και, συνήθως, είναι ρωσόφωνοι, αποτελούν τη βασική δεξαμενή απ’ όπου προσελκύονται οι μισθοφόροι αυτοί.

Από την έναρξη του πολέμου, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει τον θάνατο δεκάδων πολιτών από το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, ορισμένοι εκ των οποίων εξέτιαν ποινές σε ρωσικές φυλακές. Στο Τουρκμενιστάν, ο φιμωμένος Τύπος δεν αφήνει τίποτα να διαρρεύσει.

«Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους τους συμπολίτες μας που σκοπεύουν να εμπλακούν, ότι η συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό τιμωρείται με ποινή κάθειρξης πέντε έως εννέα ετών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Καζακστάν, Αϊμπέκ Σμαντιάροφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Δεν υπάρχει τίποτα το ρομαντικό εκεί κάτω, όπως φαντάζονται» και, απευθυνόμενος στους Καζάκους, είπε: «Παιδιά, δεν είναι ο δικός σας πόλεμος αυτός».

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν η πληροφορία ότι ένας Καζάκος πολέμησε στην Ουκρανία, στο πλευρό των μισθοφόρων της Βάγκνερ. Η υπόθεση αυτή πήρε διαστάσεις, μολονότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν και στο παρελθόν ότι κάποιοι πολίτες του Καζακστάν πολεμούσαν ή σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, ο νεαρός Καζάκος, 23 ετών, δηλώνει ότι ήταν φοιτητής στο Τομσκ της Ρωσίας και διαβεβαιώνει ότι εντάχθηκε αυτοβούλως στη Βάγκνερ και δεν έχει απαχθεί, όπως υποστήριζε η οικογένειά του. «Εντάχθηκα εθελοντικά στη Βάγκνερ, για να βοηθήσω τα παιδιά να αγωνιστούν, για να συμβάλω στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Αισθάνομαι πολύ καλά, σωματικά και διανοητικά», ακούγεται να λέει ο νεαρός με τα εφηβικά χαρακτηριστικά.