Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – Ο Ντόμινικ Ράαμπ κατηγορείται για εκφοβισμό

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – Ο Ντόμινικ Ράαμπ κατηγορείται για εκφοβισμό

Αποτελούσε έναν από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του μετά την ανεξάρτητη έρευνα που διεξήχθη για καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί εις βάρος του για εκφοβισμό συναδέλφων, το πιο πρόσφατο σκάνδαλο που οδηγεί στην έξοδο ενός από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ. Πριν από λίγο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλάμβάνει ο Όλιβερ Ντάουντεν, ενώ νέος υπουργός Δικαιοσύνης διορίστηκε ο Άλεξ Τσοκ.

Η απώλεια και τρίτου υψηλόβαθμου αξιωματούχου λόγω προσωπικής συμπεριφοράς τους τελευταίους έξι μήνες θα πλήξει τις προσπάθειες του Σούνακ να αναζωογονήσει το Συντηρητικό Κόμμα και προκαλεί μεγάλη αμηχανία καθώς εισήλθε στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Οκτώβριο με την υπόσχεση μιας κυβέρνησης ηθικής ακεραιότητας.

Ο Ράαμπ υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργού πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έκθεσης και η αποχώρησή του είναι ένα πλήγμα για τον Σούνακ μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών για δημοτικά συμβούλια στην Αγγλία.

«Ζήτησα να διεξαχθεί έρευνα και είχα δεσμευθεί ότι θα παραιτηθώ, αν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εκφοβισμός (εκ μέρους μου). Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τηρήσω τον λόγο μου», υπογράμμισε στην επιστολή του ο Ράαμπ.

Σε απαντητική του επιστολή ο Σούνακ είπε πως αποδέχεται την παραίτηση του Ράαμπ με βαθιά λύπη αλλά είπε πως είναι σημαντικό οι υπουργοί να τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα.

Πριν από λίγο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη θέση του Ντόμινικ Ράαμπ αναλαμβάνει ο Όλιβερ Ντάουντεν.

Με την ίδια ανακοίνωση ο Άλεξ Τσοκ διορίστηκε νέος υπουργός Δικαιοσύνης.

Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Ράαμπ δεν είχε σημαντικές εξουσίες, ωστόσο ήταν στενός συνεργάτης του Σούνακ και τον είχε βοηθήσει να ξεκινήσει την εκστρατεία του για τον πρωθυπουργικό θώκο το περασμένο καλοκαίρι.

Η παραίτησή του δεν θα βελτιώσει την αντίληψη της κοινής γνώμης για την κυβέρνησή του μετά τη γεμάτη σκάνδαλα θητεία του Μπόρις Τζόνσον και τις χαώδεις οικονομικές πολιτικές της που οδήγησαν στην πτώση τη Λιζ Τρας έπειτα από λιγότερο από δύο μήνες, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η πεντάμηνη έρευνα για τη συμπεριφορά του Ράαμπ άκουσε μαρτυρίες από πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για παράπονα εκφοβισμού σε τρία διαφορετικά υπουργεία.

Η ανεξάρτητη έκθεση που διεξήγαγε ο δικηγόρος Άνταμ Τόλι βρήκε πως ο Ράαμπ ενήργησε με τρόπο που ήταν «εκφοβιστικός» και «επίμονα επιθετικός» όταν ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ενόσω βρισκόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης «προχώρησε πέρα από το απαραίτητο ή αρμόζον κάνοντας κρίσιμα σχόλια και επίσης προσβάλλοντας, με την έννοια του ότι έκανε μη εποικοδομητικά επικριτικά σχόλια για την ποιότητα εργασίας που είχε γίνει».

«Ο Ράαμπ μπόρεσε να ελέγξει αυτό το επίπεδο 'επιθετικότητας' μετά την ανακοίνωση της έναρξης της έρευνας», σύμφωνα με τον Τόλι. «Θα έπρεπε να είχε αλλάξει την προσέγγισή του νωρίτερα».

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

Ο Ράαμπ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα τον Νοέμβριο έπειτα από επίσημα παράπονα για τη συμπεριφορά του από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Είπε πως αισθάνθηκε «δεσμευμένος από το καθήκον» να δεχθεί το πόρισμα της έρευνας αλλά υπεραμύνθηκε επίσης σθεναρά της συμπεριφοράς του.

Ο ίδιος είπε πως η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ούτε μία φορά δεν είχε χρησιμοποιήσει υβριστικό λεξιλόγιο, υψώσει τη φωνή του ή εκφοβίσει κάποιον σωματικά σε 4,5 χρόνια και απορρίφθηκαν όλες οι καταγγελίες σε βάρος του εκτός από δύο τις οποίες εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ψευδείς.

Ο Ράαμπ ζήτησε συγγνώμη για τυχόν άγχος ή προσβολή που προκάλεσε χωρίς πρόθεση αλλά είπε πως η απόφαση να τεθεί τόσο χαμηλά το όριο για εκφοβισμό «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Αυτό θα «έχει ένα τρομακτικό αποτέλεσμα σε εκείνους που ηγούνται της αλλαγής εκ μέρους της κυβέρνησής σας -- και εντέλει του βρετανικού λαού», ανέφερε στην επιστολή του.

Ο Ράαμπ αναφέρθηκε στα δύο περιστατικά όπου η έρευνα κατέληξε ότι υπήρξε εκφοβισμός εκ μέρους του -- ένα στο Φόρεϊν Όφις σε σχέση με το πώς χειρίστηκε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης τη διαπραγμάτευση του Brexit σε σχέση με το Γιβραλτάρ και άλλη μία όπου έκανε κρίσιμα σχόλια στη διάρκεια ενός προηγούμενου περάσματός του από το υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2021 έως το 2022.

Ο Κιρ Στόρμερ, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Εργατικού Κόμματος, κατηγόρησε τον Σούνακ για «αδυναμία» επειδή αντί να απολύσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του τον άφησε να παραιτηθεί.

Ένας άλλος από τους σημαντικούς υπουργούς του Σούνακ, ο Γκάβιν Γουίλιαμσον είχε παραιτηθεί τον Νοέμβριο έπειτα από καταγγελίες εις βάρος του για εκφοβισμό. Τον Ιανουάριο ο Βρετανός πρωθυπουργός απέπεμψε τον επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι αφού παραβίασε τον υπουργικό κώδικα αποκρύπτοντας φορολογικά του στοιχεία.

Ο ίδιος ο Σούνακ ερευνάται από την εποπτική αρχή του κοινοβουλίου, η οποία εξετάζει αν δήλωσε τις μετοχές της συζύγου του σε μια εταιρεία διαχείρισης παιδικών σταθμών, η οποία θα ωφεληθεί από μια νέα κυβερνητική πολιτική.