Ερευνήτρια αποκαλύπτει τα μυστικά των αισθήσεων και τα 5 πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους

Ερευνήτρια αποκαλύπτει τα μυστικά των αισθήσεων και τα 5 πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους

Πέρασε μια δεκαετία μελετώντας τις αντιδράσεις η Gretchen Rubin, η οποία είναι συγγραφέας του μπεστ σέλερ «The Happiness Project»

Το πώς αισθάνεται κάθε άνθρωπος είναι μια προσωπική υπόθεση. Σε ορισμένους μπορούμε να διακρίνουμε ότι δεν είναι ευτυχισμένοι από τη ζωή τους ή ότι δυσκολεύονται να την χαρούν. Σε ένα τέτοιο στάδιο ήταν και η συγγραφέας Gretchen Rubin, η οποία ερεύνησε για 10 χρόνια μέσα από τον εαυτό της και βρήκε πως οι αισθήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουν περισσότερες στιγμές ευτυχίας. Μάλιστα, δίνει 5 συμβουλές προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός των άλλων, η Gretchen Rubin, η οποία είναι συγγραφέας του μπεστ σέλερ του «The Happiness Project».

Όπως εξηγεί η ίδια στο CNBC: «Ενώ έγραφα το βιβλίο μου, "Η ζωή σε πέντε αισθήσεις", ανακάλυψα μερικούς εκπληκτικούς τρόπους με τους οποίους οι αισθήσεις μας μπορούν να μας βοηθήσουν να επικεντρωθούμε πιο βαθιά, να ζήσουμε περισσότερο και να πυροδοτήσουμε την ευτυχία».

1. Χρειάζεστε μια έκρηξη ευθυμίας; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της όσφρησης

«Όταν χρειάζεστε μια άμεση ψυχική ανάσταση, μπορείτε να απολαύσετε όμορφες μυρωδιές, που σας συνδέουν με ευχάριστες αναμνήσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί από την μυρωδιά καθαρών πετσετών στο σπίτι ή ξύλου, πηγαίνοντας σε ένα κατάστημα με υλικά

Η μυρωδιά του ευκαλύπτου, για παράδειγμα, μου θυμίζει πάντα τους 10 υπέροχους μήνες που έζησα στο Σαν Φραντσίσκο. Ένα άρωμα δεν μπορείτε να το έχετε στον υπολογιστή, αλλά μια παρόμοι μυρωδιά μπορεί να σας συνδέσει με ευχάριστες αναμνήσεις του παρελθόντος».

2. Αγχωμένος; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της αφής

«Αντικείμενα όπως fidget spinners ή ελαστικά μπαλάκια μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε πιο ήρεμοι. Όταν ένα αντικείμενο μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και πιο ασφαλείς, μπορούμε να το έχουμε μαζί μας και να μας απαλύνει από το στρες».

Η συγγραφέας αποκάλυψε ότι για να διώξει το δικό της άγχος πριν από μια σημαντική ομιλία έχει να στυλό στα χέρια της και παίζει με αυτό το αντικείμενο, καθώς με την αφή της δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας.

3. Αισθάνεστε αντιπαραγωγικοί; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση του ήχου

«Έχω διαπιστώσει ότι όσο περισσότερο μπορώ να ελέγξω το περιβάλλον μου, τόσο λιγότερο ενοχλούμαι από τους θορύβους και γίνομαι πιο παραγωγική.

Όταν πήγα με το laptop μου σε μια μικρή ήσυχη βιβλιοθήκη της γειτονιάς για να γράψω, αποσπάστηκα από τον βήχα κάποιου. Αλλά όταν δούλευα σε μια πολυσύχναστη καφετέρια, οι συζητήσεις γύρω μου με βοήθησαν να συγκεντρωθώ. Ούτε το μπλέντερ που ακουγόταν με ενόχλησε.

Ζητήστε από τον σύντροφό σας να χρησιμοποιεί ακουστικά σε βιντεοκλήσεις εάν εργάζεστε και οι δύο στο σπίτι ή για να μειώσετε τις ανεπιθύμητες κλήσεις των διαφημίσεων από εταιρείες κάντε μπλοκ σε τέτοιους αριθμούς στο τηλέφωνό σας».

4. Χρειάζεστε έμπνευση; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της όρασής

«Όταν χρειάζομαι κάποια έμπνευση, προσπαθώ να εντοπίσω τις μικρές λεπτομέρειες. Κατά τη διάρκεια των καθημερινών μου περιπάτων, αντί να χαθώ στις σκέψεις μου, ορίζω στον εαυτό μου εγκεφαλικές εργασίες: Για παράδειγμα, ψάξτε για το μωβ χρώμα στα δέντρα, ή στα καπέλα ή σε οποιαδήποτε αντικείμενο.

Προσωπικά παρατηρούσα τα υλικά των πολυκατοικιών. Το ένα ήταν κατασκευασμένο από σκούρα κόκκινα-καφέ τούβλα, το επόμενο από λευκό τούβλο, το επόμενο από κιτρινωπές λείες πέτρινες πλάκες. Είχα περπατήσει σε αυτούς τους δρόμους εκατοντάδες φορές και δεν είχα παρατηρήσει ποτέ τέτοιες λεπτομέρειες.

Όσο περισσότερο κοίταζα, τόσο ισχυρότερη γινόταν η συνήθεια. Βρήκα περισσότερη ομορφιά στο εκπληκτικό πορτοκαλί του παλτού μιας γυναίκας ή σε ένα σμήνος πουλιών που πετούσαν πάνω από το κεφάλι μου».

5. Θέλετε να έρθετε πιο κοντά στους άλλους; Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της γεύσης

«Η απόλαυση φαγητού ή τροφίμων και γεύσεων παρέα με άλλους είναι ένα από τα αρχαιότερα ανθρώπινα έθιμα.

Για να συνδεθώ περαιτέρω με τους ανθρώπους, έκανα μια "γιορτή γεύσης". Οι φίλοι μου και εγώ βαθμολογήσαμε ποικιλίες μήλων, σοκολάτας ή και πατατάκια. Δοκιμάσαμε κέτσαπ για να ανιχνεύσουμε τις πέντε βασικές γεύσεις γλυκού, ξινού, αλμυρού, πικρού και πικάντικου. Αναπολήσαμε τις καραμέλες που τρώγαμε παιδιά.

Ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικό. Δεν ήμασταν απλώς κοινωνικοποιημένοι. Μοιραζόμασταν μια εμπειρία γεύσης και μας έκανε όλους να γελάσουμε. Οι συζητήσεις μας ήταν ζεστές και οικείες.

Η εξερεύνηση των πέντε αισθήσεων έχει μεταμορφώσει τη ζωή μου. Κάθε μέρα, αξιοποιώ τη δύναμή τους για να με συνδέσουν με ωραίες και ευτυχισμένες στιγμές».