Ρωσία: Απορρίφθηκε η έφεση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Ιλιά Γιάσιν για ποινή φυλάκισης 8,5 ετών

Ρωσία: Απορρίφθηκε η έφεση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Ιλιά Γιάσιν για ποινή φυλάκισης 8,5 ετών

Είχε κατηγορηθεί για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού

Το δικαστήριο της Μόσχας απέρριψε σήμερα την έφεση που είχε υποβάλει ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιλιά Γιάσιν κατά της απόφασης που του επέβαλε ποινή φυλάκισης 8,5 ετών για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με δημοσιογράφο που παρευρισκόταν στο δικαστήριο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το δικαστήριο επικύρωσε την ποινή των 8,5 ετών φυλάκισης που του είχε επιβληθεί τον Δεκέμβριο, η οποία, όπως δήλωσε ο δικαστής, παραμένει «αμετάβλητη», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Ο ηλικίας 39 ετών Ιλιά Γιάσιν κρίθηκε ένοχος για διάδοση «ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό.

Ο Γιάσιν συμμετείχε στην συνεδρίαση του δικαστηρίου μέσω βιντεοσύνδεσης από το κέντρο κράτησης στο οποίο βρίσκεται. Το δικαστήριο αρνήθηκε την φυσική παρουσία του Ρώσου πολιτικού στο δικαστήριο.

«Το αίσθημα της ηθικής υπεροχής έναντι των κλεφτών και των δολοφόνων που έχουν καταλάβει την εξουσία μου δίνει δύναμη. Ξέρουν ότι δεν τους φοβάμαι», δήλωσε ο Γιάσιν κατά την ακρόαση, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσίευσε η ομάδα του στο Telegram.

«Αντιλαμβάνομαι περίφημα , ότι ο μοναδικός τρόπος να επιτύχω μείωση (της ποινής) είναι να μετανοήσω , να εκπλιπαρώ για συγχώρεση, να πω το μαύρο άσπρο, και επιπλέον να καταδώσω κάποιον από τους συντρόφους μου. Αυτό δεν θα συμβεί» δήλωσε ο Γιάσιν

«Το αίσθημα ευθύνης για τη χώρα μου μου δίνει δύναμη. Το εκκρεμές της ιστορίας είναι αδυσώπητο και συνειδητοποιώ ότι, αν καταλήξω ελεύθερος, θα είμαι ένας από εκείνους που θα πρέπει να καθαρίσουν όλο αυτό το αιμοσταγές χάος», είπε ο Γιάσιν στην ομιλία του.

Ο χαρισματικός Ρώσος πολιτικός και αντίπαλος του Πούτιν καταδικάστηκε επειδή κατήγγειλε, σε ζωντανή μετάδοση στο YouTube, «τη δολοφονία αμάχων» στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, όπου ο ρωσικός στρατός έχει κατηγορηθεί για θηριωδίες τις οποίες η Μόσχα αρνείται.

Η δίκη του προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στη Ρωσία, καθώς ήταν ένας από τους τελευταίους εξέχοντες Ρώσους αντιπάλους που δεν εγκατέλειψαν τη χώρα τους ή δεν φυλακίστηκαν, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Παράλληλα με την επέμβαση στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επιτάχυνε την καταστολή στο εσωτερικό της Ρωσίας, κυνηγώντας όσους αμφισβητούν τη στρατιωτική του επιχείρηση.

Τη Δευτέρα, ο Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ένας άλλος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης που παρέμεινε στη Ρωσία, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης, μεταξύ άλλων και για «εσχάτη προδοσία», μια ποινή που επιβάλλεται για πρώτη φορά στην πρόσφατη ρωσική ιστορία μετά τις διώξεις επί Σοβιετικής Ένωσης.