Qatargate: Αποφυλακίζεται με ηλεκτρονικό βραχιολάκι ο Αντόνιο Παντσέρι

Qatargate: Αποφυλακίζεται με ηλεκτρονικό βραχιολάκι ο Αντόνιο Παντσέρι

Στη φυλακή παραμένει η Εύα Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα

Σε κατ' οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα τεθεί ο 67χρονος Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και φερόμενος ως «εγκέφαλος» του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή αλλιώς Qatargate, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο επικύρωσε σήμερα την παράταση της κράτησής του, αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε με την εισαγγελία των Βρυξελλών, θα βγει από την φυλακή μετά από 4 μήνες, καθώς συνελήφθη και κρατείται από τις 9 Δεκεμβρίου 2022. Ο Παντσέρι έχει παραδεχθεί, όπως αναφέρει η Le Soir, ότι ήταν μέλος μιας ομάδας, που επηρρέαζε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του Μαρόκου του Κατέρ και της Μαυριτανίας.

Τον Ιανουάριο του 2023 ο Παντσέρι υπέγραψε με την εισαγγελία των Βρυξελλών μια συμφωνία μετανοίας και σύμφωνα με τον σχετικό με αυτήν νόμο, του επιτρέπει να επωφεληθεί μέσα από διαπραγματεύσεις και να τύχει μειωμένης ποινής, σε αντάλλαγμα με την πλήρη και ειλικρινή αποκάλυψη για τα εγκλήματα ή τα αδικήματα που διέπραξε ο ίδιος και οι συνεργοί του. Έτσι, ο 67χρονος μπορεί να βγει από την φυλακή, ωστόσο θα συνεχίσει να στερείται την ελευθερία του, ενώ θα συνεχιστούν οι ακροάσεις του στις εισαγγελικές αρχές.

Στη φυλακή παραμένουν η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή και ο Βέλγος ευρωβουλευτής, Μαρκ Ταραμπέλα. Ο σύντροφος της Καϊλή και πρώην βοηθός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, βρίσκεται ήδη σε κατ' οικον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ενώ ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντρέα Κοτσολίνο, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Νάπολι, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για πιθανή παράδοσή του στις Βελγικές Αρχές.