ΗΠΑ: Η κυβέρνηση θα καταβάλει αποζημίωση 144,5 εκατ. δολαρίων στα θύματα σφαγής σε εκκλησία του Τέξας

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση θα καταβάλει αποζημίωση 144,5 εκατ. δολαρίων στα θύματα σφαγής σε εκκλησία του Τέξας

Το μακελειό προήλθε από έναν πρώην στρατιωτικό το 2017

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δέχτηκε σήμερα να καταβάλει αποζημίωση ύψους 144,5 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα μιας σφαγής που διέπραξε το 2017 ένας πρώην στρατιωτικός μέσα σε εκκλησία στο Τέξας.

Ο Ντέβιν Κέλι σκότωσε 26 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 22. Περισσότεροι από 75 ενάγοντες είχαν στραφεί κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι δεν εμπόδισε τον δράστη να αποκτήσει πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα.

Ο Κέλι, ένας πρώην δεκανέας, ηλικίας 26 ετών, είχε καταδικαστεί το 2012 από στρατοδικείο για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του και του παιδιού της. Είχε επίσης εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική την εποχή που υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία, επειδή απείλησε να σκοτώσει τους ανωτέρους του.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει σε όσους έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία να αγοράζουν πυροβόλα όπλα. Όπως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν μεταβίβασε τον φάκελό του στην ομοσπονδιακή αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια να ελέγχει το ποινικό μητρώο των αγοραστών όπλων. Ο Κέλι κατάφερε έτσι να φτιάξει ένα οπλοστάσιο. Την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017, οπλισμένος με ένα τυφέκιο εφόδου AR-15, μπήκε σε μια εκκλησία Βαπτιστών της κωμόπολης Σάδερλαντ Σπρινγκς του Τέξας και άνοιξε πυρ. Η εκκλησία ήταν γεμάτη με πιστούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, καθώς ήταν σε εξέλιξη η λειτουργία.

Λίγο αργότερα, αφού προηγήθηκε καταδίωξη από την αστυνομία, ο Ντέβιν Κέλι αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε, υπενθύμισε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε το 2021 ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί εν μέρει υπεύθυνη για τη σφαγή και την καταδίκασε να καταβάλει αποζημίωση 230 εκατ. δολαρίων στους ενάγοντες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε έφεση.

Με τη σημερινή συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από δικαστήριο, μπαίνει τέλος στη δικαστική διαμάχη.

«Καμία λέξη και κανένα χρηματικό ποσό δεν θα μπορέσουν ποτέ να μετριάσουν την τραγωδία του Σάδερλαντ Σπρινγκς», σχολίασε η Βανίτα Γκούπτα, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως έτσι «κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για τα θύματα αυτού του αδιανόητου εγκλήματος», πρόσθεσε.

Το 2022 η κυβέρνηση δέχτηκε να καταβάλει 127,5 εκατομμύρια δολάρια στα θύματα της σφαγής στο λύκειο Πάρκλαντ, στη Φλόριντα. Οι 40 ενάγοντες κατηγορούσαν το FBI ότι αγνόησε δύο πληροφοριοδότες που είχαν προειδοποιήσει τις αρχές για την επικινδυνότητα του δράστη. Το 2021 οι συγγενείς εννέα Αφροαμερικανών, που σκοτώθηκαν μέσα σε εκκλησία στο Τσάρλεστον το 2015 από έναν υπέρμαχο της ανωτερότητας της λευκής φυλής, αποζημιώθηκαν με το ποσό των 88 εκατ. δολαρίων.