Τα 6 σημάδια που προειδοποιούν για τη νόσο Πάρκινσον – Ποιο είναι το ποσοστό ανθρώπων που αρρωσταίνει

Τα 6 σημάδια που προειδοποιούν για τη νόσο Πάρκινσον – Ποιο είναι το ποσοστό ανθρώπων που αρρωσταίνει

Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει χτυπήσει πολλούς διάσημους στο παρελθόν και στο παρόν, όπως ο Μοχάμεντ Άλι, ο Μπίλυ Κόνολι ή ο Νιλ Ντάιαμοντ

Πρόκειται για μία ασθένεια που δεν έχει γιατρειά, όμως η έγκαιρη διάγνωσή της μπορεί να βοηθήσει, λένε οι φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ο λόγος για τη νόσο Πάρκινσον, η οποία μπορεί να χτυπήσει τον καθένα και από αυτή έχουν υποφέρει στο παρελθόν και αγωνίζονται εναντίον της στο παρόν διάσημοι, όπως ο Μοχάμεντ Άλι, ο Μπίλυ Κόνολι ή ο Νιλ Ντάιαμοντ.

Μάλιστα, υπάρχουν 6 προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον, σύμφωνα με ρεπορτάζ της MailOnline. 

Πρόκειται  για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική πάθηση στον κόσμο και επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, η γνώση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρες διαγνώσεις και πρόσβαση σε θεραπείες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Περίπου 18.000 Βρετανοί και 90.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με την ασθένεια, ενώ οι φιλανθρωπικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ένας στους 37 ανθρώπους που ζουν σήμερα θα διαγνωστεί στη διάρκεια της ζωής του.

Τρέμουλο

Ένας τρόμος ή μια ανεξέλεγκτη κίνηση είναι ένα από τα πιο γνωστά σημάδια της νόσου του Πάρκινσον και μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζεται.

Συνήθως ξεκινά από το χέρι πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο χέρι ή μερικές φορές μέχρι το πόδι στην ίδια πλευρά του σώματος, λέει η φιλανθρωπική οργάνωση Parkinson's UK.

Το τρέμουλπ είναι πιο πιθανό να γίνει όταν τα άκρα είναι χαλαρά.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον τρόμο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια ειδικού ή νοσοκόμας του Πάρκινσον.

Αργές κινήσεις

Οι καθημερινές εργασίες μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο για να γίνουν εάν έχετε νόσο του Πάρκινσον. Αυτό φαίνεται σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως η πληρωμή σε κατάστημα, το κλείσιμο κουμπιών και το περπάτημα για να πάρουμε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς.

Η βραδύτητα της κίνησης, ιατρικά γνωστή ως βραδυκινησία, περιλαμβάνει το περπάτημα με μικρά, μπερδεμένα βήματα.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μικρότερες κινήσεις, όπως το να μην χαμογελάς τόσο πλατιά όσο συνήθως  ή και δυσκολίες στην κατάποση και τη μάσηση, αλλά και έλλειψη συντονισμού.

Η αργή κίνηση προκαλείται επίσης από μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των μυών.

Μυϊκή δυσκαμψία

Οι δύσκαμπτοι μύες είναι ένα άλλο σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον που μπορεί να καθυστερεί τις αντιδράσεις.

Η ένταση και η έλλειψη ευελιξίας στους μύες μπορεί να δυσκολέψουν τις εκφράσεις του προσώπου και την κίνηση.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες μυϊκές κράμπες και προβλήματα ισορροπίας.

Το να κουνάτε τα χέρια, να σηκώνεστε από καρέκλες και να γυρίζετε στο κρεβάτι μπορεί να γίνει πιο δύσκολο ως αποτέλεσμα, όπως και η αναπνοή και η καθαρή ομιλία.

Απώλεια όσφρησης

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου του Πάρκινσον.

Αυτό το σύμπτωμα επηρεάζει το 95% των ατόμων με την πάθηση και μπορεί να ξεκινήσει χρόνια πριν αναπτυχθούν άλλα συμπτώματα.

Αλλά η απώλεια της όσφρησης μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους, με μερικούς να χάνουν ή να κερδίζουν βάρος, καθώς δεν μπορούν πλέον να μυρίσουν τα τρόφιμα, ενώ μπορεί να χαλάει και την διάθεση.

Κάποιοι μπορούν να χάσουν λίγο την όσφρησή τους και άλλοι να χάσουν εντελώς την συγκεκριμένη αίσθηση.

Φοβίες

Ένα από τα πρώτα σημάδια του Πάρκινσον είναι ότι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φοβίες για την ασφάλεια του πάσχοντα. Τον οδηγεί να νιώθει ανασφάλεια.

Προβλήματα στην ούρηση

Ένα ακόμα προειδοποητικό σημάδι είναι τα προβλήματα με την ουροδόχο κύστη του ασθενή. Φυσικά αυτό είναι πρόβλημα που αρχικά οδηγεί τους ανθρώπους σε ουρολόγο, αλλά τελικά αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα για τον πάσχοντα.