Ζελένσκι: «Εάν πέσει το Μπαχμούτ, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε συμβιβασμό με τους Ρώσους»

Ζελένσκι: «Εάν πέσει το Μπαχμούτ, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε συμβιβασμό με τους Ρώσους»

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν κρύβει τον φόβο του για μία ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, ότι η απώλεια του Μπαχμούτ θα ήταν πολιτική ήττα για το Κίεβο και θα επηρεάσει το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενική ήττα της Ουκρανίας σε αυτή τη σύγκρουση.

«Η απώλεια του Μπαχμούτ δεν θα σημαίνει μόνο πολιτική ήττα, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει στη γενική μας ήττα. Τότε, θα υπάρξει πίεση τόσο από τον λαό, όσο και από τη διεθνή κοινότητα, για συμβιβασμό με τη Ρωσία», είπε σε συνέντευξή του στο Associated Press ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα συμβεί, γιατί οι Ουκρανοί θα είναι κουρασμένοι και οποιαδήποτε ήττα σε αυτό το στάδιο της σύγκρουσης θα μπορούσε να υπονομεύσει το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων.

«Για εμάς, αυτό είναι περισσότερο μια πολιτική παρά μια τακτική ήττα» είπε. «Η κοινωνία μας θα αισθάνεται κουρασμένη. Η κοινωνία μας θα με ενθαρρύνει να συμβιβαστώ μαζί τους (τη Ρωσία)», είπε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι δεν έχει αισθανθεί ακόμη τέτοια πίεση. Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει, ότι τα σχόλια του Ζελένσκι ήταν μια παραδοχή, ότι η απώλεια της μάχης για το Μπαχμούτ «θα ήταν περισσότερο μια δαπανηρή πολιτική ήττα, παρά μια τακτική».

Ο Ζελένσκι τόνισε, ότι γνωρίζει πολύ καλά, ότι όλη η επιτυχία της χώρας του οφείλεται στη διεθνή στρατιωτική υποστήριξη, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη και πρόσθεσε, ότι ανησυχεί ότι η αλλαγή των πολιτικών δυνάμεων στην Ουάσιγκτον μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαβαίνουν πραγματικά, ότι αν σταματήσουν να μας βοηθούν, δεν θα κερδίσουμε» είπε, μεταδίδει το πρακτορείο RT.

Σημειώνεται ότι πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσά τους και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος για τις εκλογές του 2024 Ντόναλντ Τραμπ, έχουν αμφισβητήσει εάν η Ουάσιγκτον πρέπει να συνεχίσει να στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, πρότεινε επίσης, ότι η υπεράσπιση της Ουκρανίας σε μια «εδαφική διαμάχη με τη Ρωσία δεν αποτελεί σημαντική προτεραιότητα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».