Μιανμάρ: Η χούντα ανακοίνωσε τη διάλυση του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Μιανμάρ: Η χούντα ανακοίνωσε τη διάλυση του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή από τους στρατιωτικούς της εκλεγμένης κυβέρνησής της

Η εκλογική επιτροπή στη Μιανμάρ, η οποία διορίστηκε από τη χούντα που κυβερνά στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (LND), το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, θα διαλυθεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το LND, το οποίο επικράτησε ευρέως στις βουλευτικές εκλογές του 2015 και του 2020 θα δει "να ακυρώνεται αυτόματα το καταστατικό του ως πολιτικό κόμμα" από αύριο, Τετάρτη, ελλείψει εκπλήρωσης των όρων για την επανεγγραφή του, σύμφωνα με το MRTV, την τηλεόραση και τη ραδιοφωνία της Μιανμάρ.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή από τους στρατιωτικούς της εκλεγμένης κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, της Νομπελίστριας Ειρήνης, τον Φεβρουάριο του 2021 με αμφισβητούμενους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία.

Ο στρατός που κυβερνά, υπόσχεται έκτοτε να διοργανώσει εθνικό δημοψήφισμα. Ωστόσο οι στρατιωτικοί, που σκόπευαν αρχικά τη διεξαγωγή εκλογών πριν από τον Αύγουστο, προέβαλαν λόγους ασφαλείας και επιμελητείας για την αναβολή τους, σε μια χώρα που πλήττεται από βίαιη εμφύλια σύγκρουση η οποία διαφεύγει εν μέρει του ελέγχου τους, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τοπική οργάνωση, περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο της στρατιωτικής καταστολής των αντιφρονούντων μετά το πραξικόπημα.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τον Δεκέμβριο, η χούντα καταδίκασε την πρώην αρχηγό της κυβέρνησης σε φυλάκιση 33 ετών στο πλαίσιο μιας δίκης - ποταμού την οποία οι οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν ως παρωδία δίκης.