Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε για πρώτη φορά πύραυλο GLSDB

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε για πρώτη φορά πύραυλο GLSDB

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας εκτιμούν ότι τα HIMARS που δόθηκαν στην Ουκρανία πέρυσι συνέβαλαν στην αναχαίτιση των Ρώσων

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν μια Εκτοξευόμενη από το Έδαφος Βόμβα Μικρής Διαμέτρου (Ground Launched Small Diameter Bomb ή GLSDB), η πρώτη φορά που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε ένα τέτοιο οπλικό σύστημα που έχει το δυνατότητα να διπλασιάζει το πεδίο βολής των ουκρανικών δυνάμεων κατά ρωσικών στόχων.

Η GLSDB, που κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, είναι μια ρουκέτα νέου τύπου που εκτοξεύεται από πύραυλο και στη συνέχεια ίπταται προς τον στόχο της, καθοδηγούμενη από δορυφόρο GPS, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων, περίπου διπλάσιο από τα συστήματα HIMARS που ανέπτυξε το Κίεβο πέρυσι.

Η Ουκρανία από καιρό αναζητά να αποκτήσει οπλικά συστήματα ώστε να πλήξει ρωσικά κέντρα διοίκησης, γραμμές ανεφοδιασμού και άλλους στόχους βαθιά πίσω από τη γραμμή του μετώπου. Η Ουάσινγκτον πιστεύεται ότι άρχισε να προμηθεύει τέτοια συστήματα φέτος, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η σημερινή ανακοίνωση της Μόσχας υπογραμμίζει ότι ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής κατέρριψαν μια GLSDB τις τελευταίες 24 ώρες, χωρίς να διευκρινίζεται η τοποθεσία της κατάρριψης.

Μια ευρεία ανάπτυξη της GLSDB θα μπορούσε να θέσει πολύ περισσότερες από τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία σε απόσταση βολής και να αναγκάσει τη Μόσχα να μετακινήσει αποθήκες προμηθειών και πυρομαχικών της πιο μακριά από τις γραμμές μετώπου.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας εκτιμούν ότι τα HIMARS που δόθηκαν στην Ουκρανία πέρυσι συνέβαλαν στην αναστροφή της πορείας στον πόλεμο μετά την αποτυχία της αρχικής απόπειρας της Ρωσίας για ένα blitzkrieg.