Γερμανία: Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους στις μεταφορές και τη ναυτιλία σε απεργία τη Δευτέρα

Γερμανία: Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους στις μεταφορές και τη ναυτιλία σε απεργία τη Δευτέρα

Ζητούν σημαντικές αυξήσεις για να αντιμετωπιστεί η ακριβεία που προκλήθηκε από τον πληθωρισμό

Δύο γερμανικά συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στις μεταφορές προκήρυξαν απεργίες την επόμενη Δευτέρα που αναμένεται να προκαλέσουν εκτεταμένα προβλήματα στους σιδηροδρόμους και τα αεροδρόμια, σε ένα ακόμα χάος στις μεταφορές στη Γερμανία που προκαλείται από μισθολογικές διαμάχες.

Οι απεργίες, που αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και να επηρεάσουν τις υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, θα είναι οι νεότερες από σειρά απεργιών και κινητοποιήσεων που έχουν πλήξει μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες καθώς οι υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας έχουν επηρεάσει τα εισοδήματα και τα επίπεδα διαβίωσης.

Το συνδικάτο Verdi διαπραγματεύεται εκ μέρους των 2,5 εκατ. εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις δημόσιες μεταφορές και τα αεροδρόμια. Το συνδικάτο εργαζομένων στους σιδηροδρόμους και τις μεταφορές EVG διαπραγματεύεται για λογαριασμό περίπου 230.000 εργαζομένων στην Deutsche Bahn και σε μεταφορικές εταιρίες που εκτελούν δρομολόγια με λεωφορεία.

Το Verdi ζητά μισθολογική αύξηση 10,5%, με τον μισθό να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 500 ευρώ τον μήνα, ενώ το EVG ζητά αύξηση 12% ή τουλάχιστον 650 ευρώ επιπλέον ανά μήνα.

«Εκπροσωπούμε ομάδες εργαζομένων που ουσιαστικά κινούν αυτή τη χώρα και πληρώνονται υπερβολικά πολύ λίγο για να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του Verdi Φρανκ Βέρνεκε.

Το Verdi κάλεσε περίπου 120.000 εργαζομένους στους κλάδους μεταφορών και υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, ναυτιλιακών εταιριών και εταιριών διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Η Deutsche Bahn και άλλοι κρατικοί οργανισμοί προσφέρουν περίπου 5% αύξηση μισθού κατά μέσο όρο παράλληλα με την καταβολή έκτακτου ποσού ύψους έως 2.500 ευρώ.

«Δεν θέλουμε περαιτέρω κλιμάκωση. Θέλουμε μια διαπραγματεύσιμη πρόταση», δήλωσε ο Μάρτιν Μπούρκερτ, πρόεδρος του συνδικάτου EVG, που εκπροσωπεί 50 εταιρίες μεταφορών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρίας διαχείρισης των σιδηροδρόμων Deutsche Bahn. Σύμφωνα με το EVG, δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση νέων απεργιών κοντά στις αργίες του καθολικού Πάσχα τον Απρίλιο, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Deutsche Bahn επέκρινε τις σχεδιαζόμενες απεργίες ως αβάσιμες και περιττές, κάνοντας λόγο για υπεύθυνη προσφορά εκ μέρους της διοίκησης. Η εταιρία ανέφερε ότι αναμένει εκτεταμένα προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές σε όλη τη χώρα.

Η ένωση γερμανικών αεροδρομίων ADV επίσης καταδίκασε τις απεργίες που αναμένεται να πλήξουν περίπου 380.000 ταξιδιώτες αεροπορικών εταιριών τη Δευτέρα.