Σι Τζιπίνγκ: Προτεραιότητα οι στρατηγικές σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία

Σι Τζιπίνγκ: Προτεραιότητα οι στρατηγικές σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί το Πεκίνο

Ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε σήμερα στην «προτεραιότητα» που δίνει στις «στρατηγικές» σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, δύο «μεγάλων δυνάμεων», τονίζοντας έτσι το πνεύμα συνεννόησης μεταξύ του ιδίου και του Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη Δύση εν μέσω σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία, ο Σι δήλωσε, ότι η επίσκεψη έχει μια «ιστορική λογική» διότι «είμαστε οι μεγαλύτερες δυνάμεις-γείτονες και στρατηγικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα». Ο Κινέζος πρόεδρος, που μίλησε κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, δήλωσε επίσης ότι το Πεκίνο «θα συνεχίσει να δίνει την προτεραιότητα στην παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας», σύμφωνα με τις δηλώσεις που μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Σι, που αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Πούτιν ύστερα από μια πρώτη συνάντηση χθες, Δευτέρα, δήλωσε επίσης ότι προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί την Κίνα «όταν θα μπορέσει φέτος», παρά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του επικεφαλής του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι προσκάλεσε τον Πούτιν φέτος στην Κίνα για το τρίτο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας Belt and Road (Μια ζώνη, ένας δρόμος) για τη Διεθνή Συνεργασία. Προσκάλεσε επίσης τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν να επισκεφτεί την Κίνα και ζήτησε να υπάρξουν τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο Πούτιν παρακολούθησε τις δύο πρώτες διασκέψεις Belt and Road που έγιναν στην Κίνα το 2017 και το 2019.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στην καρδιά των συζητήσεων, που αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα γύρω στις 14:00 ώρα Ελλάδας μεταξύ του Σι και του Πούτιν, ύστερα από την «ανεπίσημη» χθεσινή συνάντησή τους κατά την οποία ο ένας αποκάλεσε τον άλλο «αγαπητέ φίλε». Κατά την πρώτη συνάντηση, που διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες, ο Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει την πρωτοβουλία του Πεκίνου που έχει στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πούτιν και ο Σι είχαν μια «διεξοδική» ανταλλαγή απόψεων κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών τους και ότι συζήτησαν το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία. «Υπήρξε μια πολύ διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, μια σοβαρή συζήτηση στο ανεπίσημο μέρος», δήλωσε αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση. Ο ίδιος είπε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για την πρόταση της Κίνας -ένα έγγραφο 12 σημείων που ζητάει την αποκλιμάκωση και εν τέλει την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία-, αλλά και πάλι αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Την ώρα που ο Σι εκφράζει τη στήριξή του στη Μόσχα εν μέσω έντασης στις σχέσεις με τις χώρες της Δύσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αναμένεται σήμερα στην Ουκρανία, για μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Ο Κισίντα αναμένεται να μεταφέρει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του υπό τη διοίκησή του καθώς και την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία από την Ιαπωνία και την Ομάδα των 7 (G7)», ανέφερε η ιαπωνική διπλωματία. Ο Φούμιο Κισίντα ήταν έως τώρα ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου που δεν είχε πάει στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.