Ιταλία: Γιατί ο δήμαρχος Φλωρεντίας όρμηξε σε ακτιβιστή

Ιταλία: Γιατί ο δήμαρχος Φλωρεντίας όρμηξε σε ακτιβιστή

«Αντέδρασα ενστικτωδώς...»

Εξηγήσεις για την ακραία αντίδρασή του, που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και πλήθος επικριτικών σχολίων, έδωσε ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, που επιτέθηκε σε ακτιβιστή για το κλίμα, ο οποίος ψέκασε με πορτοκαλί μπογιά το ιστορικό Παλάτσο Βέκιο.

Όπως ανέφερε ο Ντάριο Ναρντέλα αντέδρασε ενστικτωδώς, όντας οργισμένος, για την «απόπειρα βανδαλισμού του παλατιού-φρουρίου του 13ου αιώνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, εξαιτίας της θέσης του, δεν θα έπρεπε να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα έπρεπε να επιδείξει περισσότερη αυτοσυγκράτηση.

Στο σχετικό βίντεο ο Ντάριο Ναρντέλα εμφανίζεται να διακόπτει τη συνέντευξή του και να τρέχει εν εξάλλω προς το μέρος του ακτιβιστή, να τον αρπάζει, να τον σπρώχνει και να του φωνάζει «τι σκ@τ@ κάνεις…»

 

 

 

 

Αργότερα ο δήμαρχος της ιστορικής πόλης σε βίντεο που τον εμφανίζει πάνω στη σκαλωσιά, στο πλαίσιο των εργασιών για την αφαίρεση της μπογιάς, εμφανίζεται να λέει «βάρβαροι… απολίτιστοι…».

 

 

«Χρησιμοποίησα ισχυρές εκφράσεις επειδή αισθάνθηκα, όπως και πολλοί άλλοι που βρίσκονταν στην Πιάτσα ντελα Σινιορία, αποτροπιασμό και οργή. Λόγω της θεσμικής μου ιδιότητας, δεν θα έπρεπε να έχω μιλήσει έτσι στον νεαρό…», ανέφερε ο Ντάριο Ναρντέλα στο Twitter και συνέχισε:

«Αντέδρασα ενστικτωδώς. Ως δήμαρχος της Φλωρεντίας την αγαπάω όχι μόνο με τον μυαλό μου αλλά και με την καρδιά μου και αυτήν τη φορά επικράτησε η καρδιά και το ένστικτο. Το ένστικτο ενός πατέρα ή μητέρας μιας οκογένειας που σκέφτεται μονάχα να υπερασπιστεί το σπίτι όλων μας, το Παλάτσο Βέκιο».

«Βίωσα αυτή τη βία σαν απόπειρα τραυματισμού της ιστορίας μας» συνέχισε ο Ναρντέλα, τονίζοντας ότι ακόμα και μία κοινή μάχη που πρέπει να δώσει η ανθρωπότητα δεν δικαιολογεί τις επιθέσεις στην κληρονομιά ενός λαού. Ο δήμαρχος κατέληξε στέλνοντας μήνυμα στους ακτιβιστές ότι, ως πατέρας τριών παιδιών, συμμερίζεται απόλυτα την ανησυχία τους για το περιβάλλον και τους κάλεσε να εργαστούν μαζί με τους θεσμούς ώστε να υπάρξει ελπίδα για ουσιαστική αλλαγή.