Ρωσία: Ζευγάρι καταδικάστηκε σε 7 και 6,5 χρόνια φυλάκιση για διάδοση «ψευδών ειδήσεων»

Ρωσία: Ζευγάρι καταδικάστηκε σε 7 και 6,5 χρόνια φυλάκιση για διάδοση «ψευδών ειδήσεων»

Kαι «βανδαλισμούς» για αναρτήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το δικαστήριο Κανακόφσκι της περιοχής Τβερσκάγια καταδίκασε σε 7 χρόνια και 6,5 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα τους συζύγους Αλεξάντρ Μαρτίνοφ και Λιουντμίλα Ραζούμοβα, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό και για «βανδαλισμό», μετέδωσε ο ιστότοπος OVD-info.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής επτά ετών στον καθένα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εισαγγελίας, ο Μαρτίνοφ δημοσίευσε μια ανάρτηση η οποία αναφέρονταν στους κατοίκους της Μαριούπολης που σκοτώθηκαν, στην οποία χαρακτήριζε τους Ρώσους στρατιωτικούς ‘αποβράσματα’, ένα βίντεο που έλεγε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες βομβάρδισαν σπίτια στην Χερσώνα και ένα άλλο στο οποίο ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν αποκαλείται ‘εγκληματίας πολέμου’.

Σύμφωνα με την ανάκριση, η σύζυγος του Μαρτίνοφ, η Ραζούμοβα, διέδιδε ‘ψευδείς ειδήσεις’ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Odnoklasniki, καθώς έκανε έξι αναρτήσεις με βίντεο για τους βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό εναντίον Ουκρανών αμάχων, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αργότερα το ζευγάρι κατηγορήθηκε για «βανδαλισμό». Η ανάκριση ανακοίνωσε ότι ο Μαρτίνοφ και η Ραζούμοβα ζωγράφισαν αρκετά γκράφιτι «με την μορφή της συγχώνευσης δύο ανθρώπων του Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν και του Αδόλφου Χίτλερ», επίσης έγραψαν τις φράσεις «Πούτλερ καπούτ» και «Ουκρανία συγχώρεσέ μας» στον τοίχο ενός ζαχαροπλαστείου με την ονομασία «Κονφέτκα».

Ωστόσο σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με την πράξη τους αυτή δεν προκάλεσαν ζημιές στον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Εκτός των άλλων, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι σύζυγοι έγραφαν τις φράσεις: «Ειρήνη στην Ουκρανία», «Πούτιν σημαίνει πόλεμος» και άλλες.

Οι σύζυγοι συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2022. Τον Ιανουάριο του 2023 ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής φυλάκισης επτάμιση ετών για τον καθένα. Οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι η Ραζούμοβα νωρίτερα παραδέχθηκε την ενοχή της, αλλά στη συνέχεια είπε ότι δεν θεωρεί τα βίντεο που ανάρτησε για τον θάνατο των αμάχων ‘ψευδείς ειδήσεις’. Μετά τις δηλώσεις αυτές ξανάρχισε η ανάκριση.