ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία

ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία

Καταδικάζεται η πρακτική της Μόσχας

Η μεταφορά από τη Ρωσία Ουκρανών παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία, καθώς και στην ρωσική επικράτεια, συνιστά ένα «έγκλημα πολέμου», ανέφερε σήμερα η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία επίσης επισημαίνει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν θα έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία. «Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εντός της Ουκρανίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Έρικ Μόσε, επικεφαλής της Επιτροπής αυτής. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει στοιχεία και ότι υπάρχουν «κάποιες πτυχές που μπορεί να εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με πιθανή γενοκτονία.

Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με το Κίεβο, 16.221 παιδιά απελάθηκαν στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά η Επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτήν, ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν λάβει νομικά και πολιτικά μέτρα σχετικά με τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα τον Μάιο του 2022 που διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε ορισμένα παιδιά.

Οι ερευνητές κατηγορούν επίσης τη Μόσχα για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα κύματα επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με αφετηρία την 10η Οκτωβρίου 2022, κατά των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών και η χρήση βασανιστηρίων από τις ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τονίζουν, προτείνοντας τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών.

Ειδικότερα, η Επιτροπή καθιέρωσε «ένα μοτίβο εκτεταμένων παράνομων κρατήσεων» σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με στόχο πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που κρατούνται σε αυτές τις «εξειδικευμένες εγκαταστάσεις» στην Ουκρανία και τη Ρωσία βασανίζονται, σύμφωνα με ερευνητές, συστηματικά.

Ένας πρώην κρατούμενος, συνεχίζει η Επιτροπή, ξυλοκοπήθηκε ως «τιμωρία επειδή μιλούσε ουκρανικά» και επειδή «δεν θυμόταν τους στίχους του ύμνου της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Αυτό το είδος βασανιστηρίων «μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, πηγή τόνισε στο Reuters ότι εισαγγελέας του ΔΠΔ αναμένεται να ζητήσει την έγκριση δικαστή για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος πολλών Ρώσων σχετικά με την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία και τη μεταφορά τους στη Ρωσία καθώς και για τη στοχοθέτηση πολιτικών υποδομών.

Μαριούπολη

Η Επιτροπή προσπάθησε επίσης να επαληθεύσει εάν ο βομβαρδισμός και η πολιορκία της Μαριούπολης, στην νοτιοανατολική Ουκρανία, θα μπορούσε να συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει τα στοιχεία για να καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, καθώς δεν είχε πρόσβαση στην επαρχία Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι που πολιορκήθηκε για μήνες από τον ρωσικό στρατό πριν πέσει τον Μάιο του 2022.

Εντούτοις, η Επιτροπή συνιστά τη συνέχιση της έρευνας.

Αυτή η ομάδα ερευνητών συγκροτήθηκε πέρυσι από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, του οποίου τα 47 κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν στις αρχές Απριλίου εάν θα ανανεώσουν ή όχι την εντολή τους.

Η Επιτροπή έχει επισκεφθεί μέχρι στιγμής 56 τοποθεσίες και έχει πάρει συνεντεύξεις από 348 γυναίκες και 247 άνδρες. Οι ερευνητές του επιθεώρησαν κυρίως κατεστραμμένους χώρους και χώρους ταφής και βασανιστηρίων, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές δημοσίευσαν γραπτή αναφορά, αλλά είχαν επισημάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μέσα ενημέρωσης ότι ήταν τότε πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, είχαν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σημαντικό αριθμό» εγκλημάτων πολέμου σε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής.

Όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έκτοτε δείχνουν, αναφέρουν, ότι οι ρωσικές δυνάμεις «διέπραξαν ένα ευρύ φάσμα» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, γνωστού και ως Δίκαιο του Πολέμου.

«Πολλά από αυτά συνιστούν εγκλήματα πολέμου και περιλαμβάνουν σκόπιμες δολοφονίες, επιθέσεις εναντίον αμάχων, παράνομη κράτηση, βασανιστήρια, βιασμούς, βίαιη μεταφορά και απέλαση παιδιών».

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι έχει εντοπίσει «μικρό αριθμό παραβιάσεων που διέπραξαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», ιδίως δύο περιστατικά που χαρακτηρίστηκαν ως εγκλήματα πολέμου, κατά τα οποία Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου πυροβολήθηκαν, τραυματίστηκαν και βασανίστηκαν.