Γερμανία: Η έρευνα για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream συνεχίζεται

Γερμανία: Η έρευνα για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream συνεχίζεται

Η αντίδραση για το άρθρο των New York Times

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση του άρθρου της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο μια φιλοουκρανική οργάνωση ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ωστόσο η δική της έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπεράσματα.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πριν από μερικές ημέρες ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη δεν υπάρχουν αποτελέσματα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

«Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας ερευνά το θέμα από τις αρχές Οκτωβρίου 2022. Επομένως, έχει δικαιοδοσία στη διαδικασία» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι ερευνούν ήδη τις επιθέσεις», υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή είναι ακόμη εκκρεμής.

Η εφημερίδα NYT, επικαλούμενη πληροφορίες τις οποίες εξέτασαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, γράφει ότι μια «φιλοουκρανική ομάδα» ευθύνεται για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, στη Βαλτική Θάλασσα. Δεν διευκρινίζει όμως ούτε σε ποιες πληροφορίες είχαν πρόσβαση οι αμερικανικές υπηρεσίες, ούτε την «ταυτότητα» αυτής της «ομάδας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι στη δολιοφθορά εμπλέκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες λένε ότι οι δράστες ήταν «αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι πολίτες. Η αμερικανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι από τις πληροφορίες αυτές δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα ασφαλές συμπέρασμα και «μένει ανοιχτή η πιθανότητα η επιχείρηση να έγινε κρυφά από μια τρίτη δύναμη που διατηρεί δεσμούς στους κόλπους της ουκρανικής κυβέρνησης ή στις υπηρεσίες ασφαλείας».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν τέσσερις τεράστιες, υποθαλάσσιες διαρροές αερίου στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία – όλες ήταν σε διεθνή ύδατα. Οι χώρες της Δύσης κατηγόρησαν ως υπεύθυνη τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της επέρριψε ευθύνες στους «Αγγλοσάξονες».

Έρευνες για την υπόθεση διεξάγονται από τις αρχές της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς έγραψε ότι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Νορβηγίας, τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς τον περασμένο Ιούνιο και τους ανατίναξαν τρεις μήνες αργότερα. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «παντελώς λανθασμένες» αυτές τις πληροφορίες.