Toblerone: Ο λόγος που αφαιρείται το βουνό από τη συσκευασία της γνωστής σοκολάτας

Toblerone: Ο λόγος που αφαιρείται το βουνό από τη συσκευασία της γνωστής σοκολάτας

Από το 1908 η σοκολάτα παράγεται στην ελβετική πρωτεύουσα, τη Βέρνη

Μια «πικρή» απόφαση χρειάστηκε να πάρει η Mondelez, η μητρική εταιρεία της δημοφιλούς σοκολάτας Toblerone. Η αμερικανική εταιρεία θα αφαιρέσει το εμβληματικό ελβετικό βουνό Μάττερχορν από τη συσκευασία λόγω παραβίασης του νόμου περί «ελβετικότητας».

Η απόφασή της αμερικανικής εταιρείας να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στον πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, από φέτος παραβιάζει την αυστηρή νομοθεσία του 2017, σύμφωνα με τον Guardian.

Στο εξής οι συσκευασίες της Toblerone δεν θα δείχνουν το όρος Μάττερχνορν, αλλά το σχέδιο γενικά μιας… βουνοκορφής. Στο κουτί με το χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα θα αναγράφεται η φράση «ιδρύθηκε στην Ελβετία» αντί για «(προϊόν) της Ελβετίας».

«Ο ανασχεδιασμός της συσκευασίας εγκαινιάζει ένα εκσυγχρονισμένο και βελτιωμένο λογότυπο με βουνό, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τη γεωμετρική και τριγωνική αισθητική», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Mondelez στην ελβετική εφημερίδα Aargauer Zeitung, θέλοντας να καταδείξει ότι οι λόγοι της αλλαγής είναι απλώς… αισθητικοί.

Η νομοθεσία για την «ελβετικότητα»

Ο νόμος περί «ελβετικότητας», ο οποίος υιοθετήθηκε το 2017, περιορίζει τη χρήση της ελβετικής σημαίας, καθώς και άλλων εμβληματικών στοιχείων που καταδεικνύουν την ελβετική κουλτούρα και προέλευση (Μάττεχορν) σε τρόφιμα, βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Για να διακινηθούν τα τρόφιμα ως «παραγόμενα στην Ελβετία», το 80% των πρώτων υλών πρέπει να προέρχεται από τη χώρα, και το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας να πραγματοποιείται εκεί. Για το γάλα και τα προϊόντα με βάση το γάλα, η απαιτούμενη ποσόστωση είναι 100%, με εξαιρέσεις για συστατικά που δεν είναι δυνατόν να προμηθεύονται από την Ελβετία, όπως το κακάο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «made in Switzerland» πωλούνται σε τιμή 20% υψηλότερη από συγκρίσιμα προϊόντα άλλης προέλευσης, με την τιμή πώλησης να αυξάνεται έως και 50% για είδη πολυτελείας.

Από το 1908, η σοκολάτα Toblerone παράγεται στην ελβετική πρωτεύουσα, τη Βέρνη, της οποίας το εραλδικό σύμβολο - μια αρκούδα - είναι κρυμμένο μέσα στην εικόνα του Μάττεχορν στη συσκευασία.