Συσφίγγουν τις σχέσεις τους Κίνα και Λευκορωσία

Συσφίγγουν τις σχέσεις τους Κίνα και Λευκορωσία

Οι δύο αρχηγοί κρατών υπέγραψαν κοινή δήλωση για στρατηγική σύμπραξη

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η χώρα είναι πρόθυμη να εργαστεί με τη Λευκορωσία προκειμένου να προωθήσει την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στο υψηλότερο επίπεδο, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ.

Ο Σι δήλωσε επίσης πως η Κίνα και η Λευκορωσία θα πρέπει να υποστηρίξουν η μία την άλλη ώστε «να διασφαλίσουν τα δικά τους κεντρικά συμφέροντα, να αντιταχθούν στην επέμβαση ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις και να διασφαλίσουν την κυριαρχία και πολιτική σταθερότητα των δύο χωρών».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο βρέθηκε στο Πεκίνο για να συμμετάσχει σε αρκετές κρατικές συναντήσεις. Οι δύο αρχηγοί κρατών υπέγραψαν κοινή δήλωση για περαιτέρω ανάπτυξη μιας «παντός καιρού» και συνολικής στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις χώρες τους, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ο Σι και ο Λουκασένκο ανακοίνωσαν μία «παντός καιρού» στρατηγική σύμπραξη, αυξάνοντας τις διμερείς σχέσεις. Η Κίνα υπέγραψε μια «χωρίς όρια» σύμπραξη με τη Λευκορωσία, στενή σύμμαχο της Ρωσίας μόλις πριν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία πριν από έναν χρόνο.

Σήμερα η Κίνα και η Λευκορωσία υπέγραψαν επίσης διμερή έγγραφα συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, της βιομηχανίας, της γεωργίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της υγείας, του τουρισμού και του αθλητισμού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.