Ο πρόεδρος του Μεξικού κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του

Ο πρόεδρος του Μεξικού κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του

Τον πείραξε μια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του, αντιδρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορούσε τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, εναντίον της οποίας οργανώθηκαν την Κυριακή πολλές διαδηλώσεις.

«Όπως το έχουν κακό συνήθειο, ανακατεύονται πάντα σε υποθέσεις που δεν τους αφορούν», είπε ο Μεξικανός πρόεδρος στην καθιερωμένη, καθημερινή συνέντευξη Τύπου που δίνει. Παράλληλα, ανακοίνωσε και μια επένδυση της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla στο Μεξικό.

«Υπάρχει περισσότερη δημοκρατία στο Μεξικό παρά στις ΗΠΑ», συνέχισε, καλώντας την Ουάσινγκτον να ασχοληθεί «με όσα συμβαίνουν στο Περού». Ο Λόπες Ομπραδόρ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν «τους πραξικοπηματίες που ποδοπάτησαν τις ελευθερίες και τη δημοκρατία» στη χώρα αυτή, όταν το Κοινοβούλιο του Περού καθαίρεσε τον πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο.

«Στο Μεξικό, γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης δημόσιας συζήτησης για τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις που θέτουν σε δοκιμασία την ανεξαρτησία των εκλογικών και δικαστικών θεσμών», σχολίασε την Κυριακή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Λατινικής Αμερικής, Μπράιαν Νίκολς.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή κατά της μεταρρύθμισης με βάση την οποία θα μειωθεί ο προϋπολογισμός και το προσωπικό του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (INE). Η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία και απειλεί την ανεξαρτησία του ΙΝΕ, σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2024, καταγγέλλει η αντιπολίτευση, η οποία θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους «ανεξάρτητους» εκλογικούς θεσμούς.