Νορβηγία: Ο λιποτάκτης της Wagner συνελήφθη για καβγά έξω από ένα μπαρ στο Όσλο

Νορβηγία: Ο λιποτάκτης της Wagner συνελήφθη για καβγά έξω από ένα μπαρ στο Όσλο

Θα δικαστεί στις 25 Απριλίου

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται ως λιποτάκτης της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, θα δικαστεί στη Νορβηγία, όπου διέφυγε, έπειτα από καβγά στον οποίο ενεπλάκη στο Όσλο, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική εισαγγελία.

Ο 26χρονος Ρώσος συνελήφθη τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη έπειτα από καβγά έξω από μπαρ στη νορβηγική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αντίγραφο του οποίου έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού δεν διευκρινίζονται, αλλά, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Αντρέι Μεντβέντεφ, σε κατάσταση μέθης, αντιστάθηκε στη σύλληψη του και στη συνέχεια επιτέθηκε σωματικά στους αστυνομικούς μόλις έφτασε στο τμήμα.

Θα δικαστεί στις 25 Απριλίου.

Ισχυριζόμενος ότι πολέμησε στην Ουκρανία ως διοικητής της Wagner για τέσσερις μήνες πριν λιποτακτήσει, διέσχισε τα ρωσονορβηγικά σύνορα στον Αρκτικό Κύκλο για να εισέλθει στη Νορβηγία τη νύχτα της 12ης προς 13η Ιανουαρίου αφού πέρασε από φράχτες με συρματόπλεγμα και διέφυγε από συνοριακή περίπολο με σκυλιά.

Έχοντας ζητήσει άσυλο στη Νορβηγία, δήλωσε έτοιμος να καταθέσει για τις βαρβαρότητες της Wagner, μια δυνητικά πολύτιμη συμβολή ώστε να ριχθεί φως στο ζήτημα εγκλημάτων πολέμου για τα οποία κατηγορείται η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι έχει γνώση για εκτελέσεις μισθοφόρων της Wagner που αρνούνταν να επιστρέψουν στη μάχη και λέει ότι έχει στην κατοχή του βίντεο που δείχνει αυτές τις ωμότητες.

Από την άφιξή του στη σκανδιναβική χώρα, όπου ανακρίθηκε από μια αστυνομική μονάδα που είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου, ο Αντρέι Μεντβέντεφ έβαλε δύσκολα στις αρχές.

Τον Ιανουάριο συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, για «παραβάσεις των κανόνων ασφαλείας που τον περιβάλλουν».

Λίγες μέρες αργότερα, αυτός ο ίδιος δικηγόρος, ο Μπρινγιούλφ Ρίσνες, σταμάτησε να τον εκπροσωπεί, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν για την προσωπικότητα του Αντρέι Μεντβέντεφ, την πορεία του και τις συνθήκες απόδρασής του. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο πρώην μισθοφόρος δεν θα μπορούσε να περάσει τα αυστηρά φρουρούμενα σύνορα χωρίς βοήθεια.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την ακρίβεια των ισχυρισμών του.