Σερβία: Πορεία υπέρ της Ουκρανίας και κατά του πολέμου πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι

Σερβία: Πορεία υπέρ της Ουκρανίας και κατά του πολέμου πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι

Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές του συνασπισμού των Οικολόγων-Αριστερών.

Πορεία υποστήριξης στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Στην πορεία που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας, συμμετείχαν Ουκρανοί που βρήκαν καταφύγιο στη Σερβία, Ρώσοι αντικαθεστωτικοί, ακτιβιστές οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και διπλωματικοί εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών.

Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές του συνασπισμού των Οικολόγων-Αριστερών. Η συμμετοχή πολιτών ήταν πολύ μικρή και η πορεία δεν είχε τη μαζικότητα που έχουν συνήθως οι συγκεντρώσεις υπέρ της Ρωσίας και του Πούτιν που οργανώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο Βελιγράδι.

Ακτιβιστές αντιπολεμικών οργανώσεων απόθεσαν έξω από την είσοδο της ρωσικής πρεσβείας στο Βελιγράδι μία τούρτα με νεκροκεφαλή, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Από την πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για τη συμπλήρωση του ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αποσιώπησαν την είδηση ότι η Σερβία υπερψήφισε, χθες, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Σερβία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία και να συνταχθεί με την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Κόσοβο η υποστήριξη στην Ουκρανία εκφράστηκε με ειδική συνεδρίαση της Βουλής, ενώ η πρωτεύουσα Πρίστινα και άλλες πόλεις σημαιοστολίστηκαν με σημαίες της Ουκρανίας.