Ρωσία: Οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να αποσύρουν δισεκατομμύρια δολάρια

Ρωσία: Οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να αποσύρουν δισεκατομμύρια δολάρια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το πρακτορείο Bloomberg

Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς ξένων επενδυτών στη Ρωσία, τα οποία οι εταιρείες δεν μπορούν να αποσύρουν λόγω των κυρώσεων, αναφέρει το Bloomberg.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μερίσματα από μετοχές και τόκους από ομόλογα που οι ξένες εταιρείες δεν κατάφεραν να πουλήσουν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα χρήματα φυλάσσονται σε ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια για μη μόνιμους κατοίκους, γνωστούς ως λογαριασμούς τύπου C. Οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις από αυτούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η πληρωμή φόρων.

Νομικά, γράφει το Bloomberg, τα χρήματα ανήκουν σε μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, όπως η JPMorgan Asset Management και η Schroders Plc, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν πως δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους... Τουλάχιστον, όχι όσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει στην προεδρία της Ρωσίας.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αυτόν τον μήνα, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα χρήματα βρίσκονται στους ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τύπου C, αλλά είπε ότι συνεχίζουν να αυξάνονται, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το πρακτορείο Interfax είχε μεταδώσει τον Νοέμβριο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην Κεντρική Τράπεζα , ότι στους λογαριασμούς αυτούς φυλάσσονται περισσότερα από 280 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,7 δισεκ. δολάρια). Εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα.

Πριν από τον πόλεμο, οι ξένες επενδύσεις στη Ρωσία ήταν σημαντικές και ανέρχονταν σε περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Μόσχας και της Τράπεζας της Ρωσίας.