Ζελένσκι: Μια συνάντηση Ουκρανίας – Κίνας θα ήταν επιθυμητή

Ζελένσκι: Μια συνάντηση Ουκρανίας – Κίνας θα ήταν επιθυμητή

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα κάνει μια «ειρηνευτική ομιλία» αύριο 24 Φεβρουαρίου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει δει κανένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά θα «ήταν επιθυμητό» να συναντηθούν Κινέζοι και Ουκρανοί εκπρόσωποι.

Ο ίδιος δήλωσε, παραμονή της πρώτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ότι το Κίεβο έχει ήδη γνωστοποιήσει την επιθυμία του για μια τέτοια συνάντηση.

«Θα θέλαμε να συναντηθούμε με την Κίνα», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. «Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας σήμερα».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας έχει δηλώσει ότι το Πεκίνο θα παρουσιάσει την θέση του για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης με πολιτικά μέσα σ' ένα έγγραφο που θα παραπέμπει σε αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θα λαμβάνει υπόψη την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται επίσης να κάνει μια «ειρηνευτική ομιλία» αύριο 24 Φεβρουαρίου, επέτειο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι έχει ακούσει μόνο «γενικά πράγματα» για τις προτάσεις της Κίνας από Ουκρανούς διπλωμάτες, αλλά είναι ενθαρρυντικό ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να μεσολαβήσει για την ειρήνη.