Βρετανία: «Δεν βρίσκουμε ντομάτες; Τρώμε γογγύλια», προτείνει η υπουργός για τις ελλείψεις λαχανικών

Βρετανία: «Δεν βρίσκουμε ντομάτες; Τρώμε γογγύλια», προτείνει η υπουργός για τις ελλείψεις λαχανικών

Το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει οδηγήσει σε μικρότερη παραγωγή σε θερμοκήπια

Οι Βρετανοί που δυσκολεύονται να βρουν ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις που ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη έναν μήνα, μπορούν να δοκιμάσουν να αγοράσουν αντί αυτών των λαχανικών, γογγύλια, προέτρεψε σήμερα η υπουργός αρμόδια για τον εφοδιασμό τροφίμων της χώρας.

Χθες Τετάρτη, ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ της Βρετανίας Tesco ακολούθησε τους αντιπάλους Asda, Morrisons και Aldi στην επιβολή ορίων στα λαχανικά που μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές, λόγω της έλλειψης λαχανικών στη χώρα.

Οι ελλείψεις έχουν επιδεινωθεί καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει οδηγήσει σε μικρότερη παραγωγή σε θερμοκήπια στη Βρετανία και την Ολλανδία σε συνδυασμό με προβλήματα στη συγκομιδή στη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική

Η Τερίς Κόφι, υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, τόνισε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να τρώνε περισσότερο εποχιακά λαχανικά, αν και γνωρίζει πως οι καταναλωτές είχαν συνηθίσει τα σούπερ μάρκετ να διασφαλίζουν διαθεσιμότητα σχεδόν όλων των προϊόντων όλο το χρόνο.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αγαπάμε τις ιδιαιτερότητες που έχουμε σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

«Πολλοί άνθρωποι θα έτρωγαν γογγύλια αυτή τη στιγμή, αντί να σκέφτονται απαραίτητα... μαρούλια και ντομάτες», είπε, αναφερόμενη στο ριζώδες και κονδυλώδες λαχανικό που παραδοσιακά διατίθεται στη Βρετανία αυτή την εποχή του χρόνου, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις μπορεί να διαρκέσουν έως και ένα μήνα.

«Έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα, από τους αξιωματούχους μου έπειτα από συζήτηση με τους λιανοπωλητές του κλάδου... ότι η κατάσταση θα διαρκέσει περίπου άλλες δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εναλλακτικές επιλογές προμήθειας», τόνισε.