Αρχαιολόγοι αποκωδικοποίησαν την αρχαιότερη πρόταση γραμμένη σε αλφάβητο – Δείτε βίντεο

Αρχαιολόγοι αποκωδικοποίησαν την αρχαιότερη πρόταση γραμμένη σε αλφάβητο – Δείτε βίντεο

Ήταν γραμμένη πάνω σε μία χτένα από ελεφαντόδοντο, ηλικίας 3.700 ετών

Πριν λίγους μήνες, τον Νοέμβριο του 2022, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν την αρχαιότερη πρόταση που έχει βρεθεί γραμμένη σε αλφάβητο και όχι σε ιερογλυφικά η άλλη πικτογραφική – εικονογραφική μορφή

Γραμμένη πάνω σε μία χτένα από ελεφαντόδοντο που βρέθηκε στο νότιο Ισραήλ, ηλικίας 3.700 ετών, υπάρχει η φράση: «Μακάρι αυτός ο χαυλιόδοντας να ξεριζώσει τις ψείρες των μαλλιών και της γενειάδας».

 

Η αρχαία χτένα βρέθηκε το 2016 στην περιοχή Tel Lachish - tη δεύτερη πιο σημαντική πόλη στο Βιβλικό Βασίλειο του Ιούδα - και έχει απάνω χαραγμένα 17 γράμματα του φοινικικού αλφάβητου που χρησιμοποιούσαν το 1700 πχ (από τότε χρονολογείται το εύρημα) οι «Χαναναίοι» ή Καναανίτες.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γελάνε όταν τους λες τι λέει στην πραγματικότητα η επιγραφή», δήλωσε στους New York Times ένας από τους αρχαιολόγους, ο Michael Hasel, από το Southern Adventist University στο Τενεσί.

Όμως, αν και μιλάει για ψείρες, το μήνυμα – «ευχή» της χτένας θεωρούταν πολύ σημαντικό, ειδικά για τους γονείς μικρών παιδιών.

Η αρχαία Χαναάν (ή Καναάν) ήταν η περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο σημερινό Ισραήλ/Παλαιστίνη και περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη δυτική Ιορδανία, τη νότια Συρία και τον Λίβανο έως τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας.