«Στέγνωσε» η Βενετία: Συναγερμός λόγω ξηρασίας – Υποχώρησε η στάθμη των υδάτων και δεν περνούν οι γόνδολες από τα κανάλια

«Στέγνωσε» η Βενετία: Συναγερμός λόγω ξηρασίας – Υποχώρησε η στάθμη των υδάτων και δεν περνούν οι γόνδολες από τα κανάλια

Το φαινόμενο έχει διαρκέσει φέτος περισσότερο από το συνηθισμένο - Δείτε βίντεο

Η στάθμη των υδάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά λόγω της άμπωτης στα κανάλια της Βενετίας, την ώρα που ο παρατεταμένος ξηρός χειμώνας κλιμακώνει τις ανησυχίες για μια ακόμη χρονιά ανομβρίας στην Ιταλία.

Γόνδολες και θαλάσσια ταξί αδυνατούν να πλεύσουν σε πολλά από τα κανάλια της πόλης των Δόγηδων, που συνήθως ανησυχεί για τις πλημμύρες. Όμως η ανομβρία των τελευταίων εβδομάδων σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως τα θαλάσσια ρεύματα και η χαμηλή στάθμη των υδάτων λόγω της τρέχουσας φάσης της Σελήνης, προκαλούν πονοκεφάλους στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Βενετίας, καθώς το φαινόμενο, μολονότι συνηθισμένο γι’ αυτή την περίοδο του χρόνου, αναμένεται να συνεχιστεί κι άλλο.

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ιταλίας υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη νερού, δήλωσε τη Δευτέρα η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente, με την προσοχή να εστιάζεται κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο Πάδος, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας που πηγάζει από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά και εκβάλλει στην Αδριατική έχει 61% λιγότερο νερό από το κανονικό αυτή την εποχή του χρόνου, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η Legambiente.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έλλειψης νερού, που έχει δημιουργηθεί από τον χειμώνα του 2020-2021», δήλωσε ο ειδικός για το κλίμα Massimiliano Pasqui από το ιταλικό ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας CNR, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

«Πρέπει να ανακτήσουμε 500 χιλιοστά στις βορειοδυτικές περιοχές: χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχής»,δήλωσε.