Γερμανία – Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια: Κινέζος ανώτατος διπλωμάτης χαρακτηρίζει «υστερική» την αντίδραση των ΗΠΑ για το περιστατικό με το μπαλόνι

Γερμανία – Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια: Κινέζος ανώτατος διπλωμάτης χαρακτηρίζει «υστερική» την αντίδραση των ΗΠΑ για το περιστατικό με το μπαλόνι

«Απαιτούμε επιτακτικά από τις ΗΠΑ να μην κάνουν τέτοια παράλογα πράγματα»

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα πως η διαχείριση από τις ΗΠΑ του περιστατικού με το μπαλόνι ήταν "απίστευτη" και "υστερική" και μια "παράλογη" ενέργεια που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες.

«Υπάρχουν τόσα πολλά μπαλόνια σε όλο τον κόσμο, άρα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τα καταρρίψουν όλα;» είπε ο Ουάνγκ, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Ένα φερόμενο ως κινεζικό μπαλόνι παρακολούθησης, το οποίο το Πεκίνο αρνείται ότι ήταν κυβερνητικό κατασκοπευτικό σκάφος, πέταξε για μια εβδομάδα πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προτού καταρριφθεί ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού ωκεανού στις 4 Φεβρουαρίου με εντολές του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Για τον Ουάνγκ, η κατάρριψη του μπαλονιού «συνιστά 100% κατάχρηση της χρήσης δύναμης, είναι παραβίαση της συνήθους διεθνούς πρακτικής, ιδιαίτερα της συνθήκης του Σικάγου για την πολιτική αεροπορία» του 1944.

«Απαιτούμε επιτακτικά από τις ΗΠΑ να μην κάνουν τέτοια παράλογα πράγματα απλώς για να εκτρέψουν την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματά τους», είπε ακόμη.

«Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση με ήρεμο και επαγγελματικό τρόπο», συνέχισε. «Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναλογίζονται αυτά τα γεγονότα και χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη για να καταρρίψουν ένα μπαλόνι με τους πυραύλους τους, κάτι που είναι, κατά τη γνώμη μου, παράλογο και υστερικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ουάνγκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να αναχωρήσει από το Μόναχο αύριο Κυριακή.