Στο Ισραήλ ψηφίστηκε νόμος να στερούνται την υπηκοότητα όσοι καταδικάστηκαν για τρομοκρατία

Στο Ισραήλ ψηφίστηκε νόμος να στερούνται την υπηκοότητα όσοι καταδικάστηκαν για τρομοκρατία

Σε περίπτωση που κάποιος στερηθεί την ισραηλινή υπηκοότητα μπορεί στη συνέχεια να απελαθεί

Η Κνεσέτ, το ισραηλινό Κοινοβούλιο, ενέκρινε σήμερα έναν νόμο με τον οποίο επιτρέπεται στις αρχές να στερούν την υπηκοότητα σε εκείνους που «κρίνονται ένοχοι για τρομοκρατία», στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι λαμβάνουν πόρους από την Παλαιστινιακή Αρχή, ως ανταμοιβή για τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν.

Αυτός ο νέος νόμος, εκτός από τη στέρηση της υπηκοότητας, επιτρέπει επίσης στην ισραηλινή κυβέρνηση να ανακαλεί, για τους ίδιους λόγους, την άδεια μόνιμης παραμονής στους Παλαιστίνιους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, του ανατολικού τμήματος της πόλης που κατέλαβε και προσάρτησε το Ισραήλ.

Ο νόμος αφορά πολλές δεκάδες Άραβες Ισραηλινούς (Παλαιστίνιους που έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα) και εκατοντάδες κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που έχουν καταδικαστεί από ισραηλινά δικαστήρια, σύμφωνα με την ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση HaMoked που προασπίζεται τα πολιτικά δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 94 ψήφους υπέρ και 10 κατά, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, στην περίπτωση που κάποιος στερηθεί την ισραηλινή υπηκοότητα, μπορεί στη συνέχεια να απελαθεί στα εδάφη που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη ή στη Λωρίδα της Γάζας, τον θύλακα που ελέγχεται από το 2007 από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Για τη στέρηση της υπηκοότητας απαιτείται δικαστική απόφαση ενώ η ανάκληση της άδειας παραμονής μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση.

«Η απάντησή μας στην τρομοκρατία είναι να την πλήττουμε με δύναμη» σχολίασε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με ανάρτησή του στο Twitter.