Στο νερό ο πύραυλος των 400.000 δολαρίων – Πώς οι Αμερικανοί έχασαν τον στόχο κυνηγώντας μπαλόνια

Στο νερό ο πύραυλος των 400.000 δολαρίων – Πώς οι Αμερικανοί έχασαν τον στόχο κυνηγώντας μπαλόνια

Τα... ντεσού με τις καταδιώξεις ιπτάμενων «αντικειμένων» στις ΗΠΑ θυμίζουν παρωδία των X-Files

Η ισχυρότερη πολεμική αεροπορία του κόσμου τέθηκε σε συναγερμό, ένας πύραυλος τελευταίας τεχνολογίας κατέληξε στο νερό και από επίσημα χείλη διαψεύστηκε η εισβολή εξωγήινων: τα ντεσού του κυνηγιού ιπτάμενων «αντικειμένων» στις ΗΠΑ θυμίζουν παρωδία των X-Files.

Ο Λευκός Οίκος το παραδέχτηκε σήμερα: τα τρία «αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα» που καταρρίφθηκαν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στις βόρειες ΗΠΑ και τον Καναδά –κατ’ εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν– ήταν πιθανότατα «αθώα μπαλόνια για εμπορικούς ή ερευνητικούς σκοπούς».

Ωστόσο, μετά την κατάρριψη στις 4 Φεβρουαρίου, ενός μπαλονιού που, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ήταν κινεζικό κατασκοπευτικό, οι αρχές δεν ήθελαν να το διακινδυνεύσουν. Τρεις φορές, θεωρώντας ότι κινδυνεύει η ασφάλεια των αερομεταφορών, έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη: την Παρασκευή και το Σάββατο επέλεξαν ένα F-22 –ένα από τα πιο προηγμένα της πολεμικής αεροπορίας– ενώ την Κυριακή προτίμησαν ένα, λιγότερο προηγμένο, F-16. Την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Αλάσκα και στην καναδική επαρχία του Γιούκον αντίστοιχα, η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία: σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι πύραυλοι (ένας κάθε φορά), πέτυχαν τον στόχο.

Όμως την Κυριακή, αυτήν τη φορά πάνω από τη λίμνη Χιούρον στις ΗΠΑ, το αεροσκάφος αστόχησε στην πρώτη βολή. Χρειάστηκε ένας δεύτερος πύραυλος για να καταστραφεί το «αντικείμενο».

«Ξέρουμε ότι ο πρώτος πύραυλος, την Κυριακή, έχασε τον στόχο του και ενημερωθήκαμε ότι έπεσε στη λίμνη», είπε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η αλήθεια είναι εκεί έξω

Για μια τρύπα στο νερό, ο λογαριασμός είναι τσουχτερός: η πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε για τις επιχειρήσεις αυτές πυραύλους AIM-9X Sidewinder. Ο καθένας κοστίζει περίπου 400.000 δολάρια.

Και, αν οι επιχειρήσεις κατάρριψης θεωρούνται ακριβές, το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις ανάσυρσης των συντριμμιών, από περιοχές όπου η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ό,τι απέμεινε από τα «αντικείμενα» έπεσε είτε στους πάγους της Αλάσκας, είτε στις ερημιές του αφιλόξενου Γιούκον, είτε στον βυθό της λίμνης Χιούρον.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι θα περιμένει την ανάλυση των συντριμμιών για να καθοριστεί με ακρίβεια το είδος, η προέλευση και η χρήση των «αντικειμένων» που καταρρίφθηκαν, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σε αυτήν την μπερδεμένη υπόθεση, η Ουάσινγκτον δεν έχει παρά μόνο μία βεβαιότητα: δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εξωγήινους ή για εξωγήινη δραστηριότητα. Το είπε επί λέξει και πολύ σοβαρά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, στο μπρίφινγκ της Δευτέρας.

«Η αλήθεια είναι εκεί έξω, Καρίν!» της απάντησε ένας δημοσιογράφος, με τους συναδέλφους του να ξεσπούν σε γέλια με την αναφορά στη διάσημη σειρά X-Files και τους πράκτορες του FBI που ερευνούσαν παραφυσικά φαινόμενα.