Αργεντινή: Γιατί χιλιάδες Ρωσίδες καταφθάνουν στην χώρα ώστε να γεννήσουν εκεί

Αργεντινή: Γιατί χιλιάδες Ρωσίδες καταφθάνουν στην χώρα ώστε να γεννήσουν εκεί

Οργανωμένες «μαφίες» προωθούν τον λεγόμενο τουρισμό γεννήσεων

Οργανωμένες «μαφίες» καταγγέλλονται ότι προωθούν τον λεγόμενο τουρισμό γεννήσεων στην Αργεντινή, όπου Ρωσίδες μέλλουσες μητέρες καταφτάνουν κατά μεγάλους αριθμούς -μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία– με σκοπό να πάρουν τα παιδιά τους την υπηκοότητα.

Χιλιάδες Ρωσίδες μέλλουσες μητέρες έφτασαν στην Αργεντινή τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 33 σε μία μόνο πτήση την περασμένη εβδομάδα. Κάποιοι συνελήφθησαν και αξιωματούχοι ξεκίνησαν να λαμβάνουν μέτρα κατά της πρακτικής.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης, Φλορένσια Καρινιάνο, ανέφερε χθες στο Twitter ότι «μαφιόζικες οργανώσεις κερδίζουν χρήματα προσφέροντας πακέτα για να αποκτήσουν το διαβατήριό μας άτομα που δεν θέλουν πραγματικά να διαμείνουν στη χώρα μας».

 

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρώσοι μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στην Αργεντινή, όπου όλα τα νεογέννητα λαμβάνουν αυτόματα υπηκοότητα, καθιστώντας την έναν ελκυστικό προορισμό για τον λεγόμενο τουρισμό γεννήσεων.

«Εντοπίσαμε μια σημαντική αύξηση στην είσοδο Ρωσίδων πολιτών τους τελευταίους μήνες. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ερευνήσουμε και πήραμε συνεντεύξεις από 350 από αυτές που ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη» είπε η Καρινιάνο.

«Στις συνεντεύξεις ανακαλύψαμε ότι αυτή η οργάνωση προσφέρει σε ανθρώπους, με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, ένα πακέτο τουρισμού γέννησης με κύριο λόγο ταξιδιού την απόκτηση διαβατηρίου της Αργεντινής».

Η Καρινιάνο τόνισε ότι το γραφείο μετανάστευσης έχει διαβιβάσει δεδομένα σχετικά με την υπόθεση στο δικαστικό σώμα της χώρας με στόχο την υπεράσπιση της ακεραιότητας της έκδοσης διαβατηρίων της Αργεντινής.