Ιράν: Η χώρα γιορτάζει τα 44 χρόνια από την Ισλαμική Επανάσταση

Ιράν: Η χώρα γιορτάζει τα 44 χρόνια από την Ισλαμική Επανάσταση

Το 2021 και το 2022 οι εορτασμοί για την επέτειο από την Επανάσταση του 1979 ήταν περιορισμένοι λόγω της πανδημίας covid-19

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συνέρρευσαν σήμερα στο κέντρο της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων για να γιορτάσουν την 44η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία αργότερα σήμερα ενώπιον του πλήθους που έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Αζαντί (ελευθερία) στην Τεχεράνη.

Το 2021 και το 2022 οι εορτασμοί για την επέτειο από την Επανάσταση του 1979 ήταν περιορισμένοι λόγω της πανδημίας covid-19. Όμως φέτος η ιρανική κυβέρνηση επανέφερε την αίγλη των εκδηλώσεων, που οργανώνονται σε 1.400 πόλεις του Ιράν.

Στην πλατεία Αζαντί οι συγκεντρωμένοι κρατούν πορτρέτα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Ρουχολάχ Χομεϊνί, αλλά και του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ο οποίος σκοτώθηκε σε επιδρομή του αμερικανικού στρατού τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ,

Το πλήθος φώναζε «κάτω οι ΗΠΑ», «κάτω το Ισραήλ», «κάτω η Βρετανία», οι βασικοί αντίπαλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από το 1979, ενώ ζητούσε να στηριχθεί «ένα Ιράν ενωμένο, ισχυρό και σταθερό».

Γύρω από την πλατεία είχαν τοποθετηθεί πύραυλοι Sejjil και drones Shahed 136.

Οι εορτασμοί πραγματοποιούνται την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας, η οποία πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Σύμφωνα με τις αρχές, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλη των δυνάμεων της τάξης, έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, δικηγόροι και δημοσιογράφοι, έχουν συλληφθεί.

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν την απελευθέρωση «σημαντικού αριθμού» κρατουμένων, ανάμεσά τους η Γαλλοϊρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελκά, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο του 2019 και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση επειδή «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».