Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως

Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως

Μετά την επιβολή από τη Δύση ανώτατων ορίων τιμών

Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ή περίπου στο 5% της παραγωγής της τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, μετά την επιβολή από τη Δύση ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή.

Η τιμή του αργού τύπου Brent αυξήθηκε στα 86,6 δολάρια το βαρέλι, μια αύξηση της τάξεως του 2,5 %, μόλις έγινε γνωστό ότι η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά την Σαουδική Αραβία, θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

«Από σήμερα, πουλάμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως δηλώθηκε προηγουμένως, δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο σε όσους τηρούν άμεσα ή έμμεσα τις αρχές του ‘ανώτατου ορίου τιμών’», δήλωσε ο Νόβακ.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων της αγοράς» πρόσθεσε ο Νόβακ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είχε συνομιλίες με ορισμένα μέλη της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ σχετικά με την απόφασή της να μειώσει την παραγωγή.

Ο Νόβακ δήλωσε αργότερα ότι η Ρωσία δεν είχε πραγματοποιήσει επίσημες διαβουλεύσεις, καθώς η απόφαση ήταν εθελουσία, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Δύο εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν σχεδιάζει καμία ενέργεια μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ανακοινώθηκε μόλις εννέα ημέρες αφότου μια επιτροπή του ΟΠΕΚ+, στην οποία συμμετέχει η Ρωσία, ενέκρινε την τρέχουσα πολιτική παραγωγής της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αφήνοντας σε ισχύ την μείωση της παραγωγής που συμφωνήθηκε πέρυσι.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός «ανώτατης τιμής» (πλαφόν) στην πώληση του ρωσικού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Νόβακ.

Ο εκπρόσωπός του δήλωσε αργότερα ότι η μείωση θα αφορά μόνο στο αργό πετρέλαιο, χωρίς το συμπύκνωμα φυσικού αερίου, (Natural Gas Condensate, NGC) ένα είδος ελαφρού πετρελαίου.

Μετά από μια σειρά νέων κυρώσεων από τη Δύση, η Ρωσία αντιμετωπίζει περισσότερες προκλήσεις στην πώληση πετρελαίου, βασική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος παρουσίασε έλλειμμα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.

Ο χαμηλότερος όγκος εξαγωγών συρρίκνωσε το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας κατά 58,2% στα 8 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, συμπιέζοντας τα κεφαλαιακά αποθέματα της Ρωσίας σε μια περίοδο που η Μόσχα αυξάνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού.