ΗΠΑ: Το FBI ερεύνησε το σπίτι του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς αναζητώντας «ξεχασμένα» απόρρητα έγγραφα

ΗΠΑ: Το FBI ερεύνησε το σπίτι του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς αναζητώντας «ξεχασμένα» απόρρητα έγγραφα

Η έρευνα έγινε με την συγκατάθεσή του

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ερεύνησε σήμερα το σπίτι του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με τη συγκατάθεσή του, αφού τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν εκεί έγγραφα που έφεραν την ένδειξη «απόρρητο».

Στις 18 Ιανουαρίου ο δικηγόρος του Πενς, ο Γκρεγκ Τζέικομπς, ενημέρωσε τα Εθνικά Αρχεία ότι βρέθηκαν διαβαθμισμένα αρχεία σε αυτό το σπίτι, στην Ιντιανάπολις. Τα αρχεία παραδόθηκαν στη συνέχεια στο FBI.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι επίσης υπό έρευνα γιατί φέρονται ότι παρακράτησαν διαβαθμισμένα αρχεία και δεν τα παρέδωσαν όταν έληξε η θητεία τους. Για τον Μπάιντεν η έρευνα αφορά την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ εξετάζει αν ο Τραμπ ή οι συνεργάτες του παρεμπόδισαν την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την παρακράτηση εκ μέρους του πρώην προέδρου χιλιάδων αρχείων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2021.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ διόρισε επίσης τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ για να ερευνήσει τον Μπάιντεν, αφού οι νομικοί σύμβουλοι του Δημοκρατικού προέδρου αποκάλυψαν ότι βρήκαν απόρρητα έγγραφα σε ένα ινστιτούτο μελετών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας. Ο Μπάιντεν διατηρούσε γραφείο εκεί αφού έληξε η θητεία του ως αντιπροέδρου του Ομπάμα και πριν να εκλεγεί πρόεδρος. Άλλα έγγραφα βρέθηκαν επίσης στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον.