Γαλλία: Εθελοντές, λιμενικοί και επιστήμονες έσωσαν μια μεγάπτερη φάλαινα που είχε παγιδευτεί σε ποταμό

Γαλλία: Εθελοντές, λιμενικοί και επιστήμονες έσωσαν μια μεγάπτερη φάλαινα που είχε παγιδευτεί σε ποταμό

Οι αρχές αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία ενός παλιρροϊκού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής

«Πέρασε, πέρασε!». Με φωνές χαράς, δεκάδες ακτιβιστές, επιστήμονες, λιμενικοί και περίεργοι χαιρέτισαν την απελευθέρωση μιας φάλαινας η οποία περιπλανιόταν επί δύο ημέρες, παγιδευμένη στις εκβολές ενός ποταμού στη βορειοδυτική Γαλλία. Για να σωθεί το κήτος και να ξαναβρεί τον δρόμο του προς την ανοιχτή θάλασσα, οι αρχές αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία ενός παλιρροϊκού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

«Την είδαμε να βγαίνει, ήταν μαγικό. Δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψω, μάλλον είναι από αυτά που συμβαίνουν μία μόνο φορά στη ζωή μας», είπε ο Γκρεγκορί Περισέλ, που πήγε μαζί με τα παιδιά του για να δουν από κοντά τη μεγάπτερη φάλαινα. Το κήτος, μήκους 7-10 μέτρων, είχε εγκλωβιστεί στον ποταμό Ρανς, κοντά στην πόλη Σεν-Μαλό. «Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το μέγεθός της, ο θόρυβος που έκανε όταν εκτινασσόταν το νερό και ο αέρας από το σώμα της, είναι απερίγραπτο», πρόσθεσε.

Πολλές οργανώσεις για την προστασία της φύσης, το λιμενικό και επιστήμονες κινητοποιήθηκαν για να σώσουν τη φάλαινα. Είναι η πρώτη φορά που παγιδεύεται ένα κήτος στον Ρανς αφότου τέθηκε σε λειτουργία το φράγμα στον ποταμό, το 1966.

Εθελοντές και επαγγελματίες προσπαθούσαν μάταια από το πρωί της Πέμπτης, με βάρκες, να οδηγήσουν το ζώο στην ανοιχτή θάλασσα. Η φάλαινα μπήκε προφανώς στον ποταμό όταν άνοιξε ένας υδατοφράκτης της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και δυσκολευόταν να ξαναβρεί την έξοδο, παρά τις "οδηγίες" που της έδιναν οι άνθρωποι. Ολόκληρη την Πέμπτη πηγαινοερχόταν από το φράγμα μέχρι την κοινότητα Πλουέ-σιρ-Ρανς, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα, όπως είπε ο Τιερί Μπουανίκ, ο πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης Al Lark που συντόνισε την επιχείρηση διάσωσης.

Οι αρμόδιοι δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα για την υγεία της, όμως θεωρούσαν «απόλυτη προτεραιότητα» να την βγάλουν ξανά στον ωκεανό. Σήμερα αποφασίστηκε να ανοίξουν όλοι οι υδατοφράκτες του εργοστασίου, το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του. «Το κυριότερο πρόβλημα είναι η διαφορά της στάθμης μεταξύ του ποταμού Ρανς και της θάλασσας. Έτσι, από το πρωί (σήμερα) ανοίξαμε και τους έξι υδατοφράχτες, ο καθένας από τους οποίους έχει μήκος 10 μέτρα και ύψος 15, ώστε το ζώο να βγει από εκεί απ’ όπου μπήκε», εξήγησε ο Μπουανίκ.

Το εργοστάσιο αυτό παράγει το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στην περιοχή.

Η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία και η φάλαινα βρήκε σχετικά γρήγορα την έξοδο, αφού θεάθηκε να κολυμπά κοντά στο φράγμα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Μπουανίκ είπε ότι είναι «πολύ σπάνιο» μεγάλα κήτη, όπως η μεγάπτερη φάλαινα, να ξαναβγαίνουν στη θάλασσα, αν βρεθούν παγιδευμένα σε ποταμούς.

Στις 10 Αυγούστου οι γαλλικές αρχές έκαναν ευθανασία σε μια μπελούγκα που παγιδεύτηκε στον Σηκουάνα και περιπλανιόταν επί μία εβδομάδα στον ποταμό αυτόν, καθώς είχε εξασθενήσει τόσο πολύ που δεν επρόκειτο να επιβιώσει αν επέστρεφε στη θάλασσα.